Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Obama lägger veto mot Keystone Pipeline

  Vita Huset meddelar att president Barack Obama kommer att lägga veto mot den planerade utbyggnaden av oljerörledningen Keystone.

  Nästa vecka hålls en omröstning i kongressen om en utbyggnad av Keystone, den 3456 km långa oljerörledning som går mellan USA och Kanada. Förslaget, kallat Keystone XL, möter nu motstånd av tyngsta möjliga slag när Obama går ut med ett hot om veto ifall förslaget går igenom. Uttalandet motiveras med att omröstningen är ett ovälkommet inslag när projektet fortfarande utreds.

  Miljörörelsen och andra motståndsgrupper i USA jublar nu över sin förmodade seger. Kampen mot Keystone XL har pågått i flera år, och man har gjort sitt bästa för att kritisera bygget. Dels för att det är ytterligare en dyr investering i ickeförnybara bränslen, men också för att rutten den planeras byggas på har vissa säkerhetsproblem.

  Välkände miljökämpen Bill McKibben hyllar här sina medkämpar i The Guardian:

  Keystonefighterna hjälpte till att sporra det motstånd mot fossila bränslen som nu blir en kraftfull utmaning för hela fossilbränsleindustrin.
  (…)
  Fossilbränsleindustrins aura av osårbarhet är borta. De har fått alla pengar på planeten, men de har inte längre obehindrad politisk makt. [reds.övers.]

  Keystone XL har dock ett brett stöd hos den amerikanska befolkningen och i senaten, som menar att den kommer sänka oljepriser och skapa jobb. Nu återstår bara att se ifall Obama håller sitt löfte om att inte investera i oljerörledningen.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.