Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oceana vill att regeringen agerar i frågan om det fiskefria området i Kattegatt

  Miljöorganisationen välkomnar samtidigt ställningstagandet från Havs- och vattenmyndigheten om att hela eller delar av det omdebatterade området behöver skyddas. 

  Tidigare i veckan skrev Supermiljöbloggen om att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en ny rapport föreslår att hela eller delar av det område i Kattegatt som varit fritt från fiske sedan 2009 ska skyddas. Detta välkomnas nu av miljöorganisationen Oceana som är oroade över att Danmark just nu trycker på i förhandlingar med Sverige för att åter få öppna området för bottentrålning. 

  Vi är mycket nöjda över att HaV slutligen har tagit ställning offentligt vad gäller Kattegatt och att organisationen har lyssnat på vad det vetenskapliga samfundet säger. Genom att gå på HaV:s linje och deklarera delar av det omdebatterade fiskefria området i Kattegatt som marint skyddsområde, skulle den svenska regeringen inte bara skydda de marina habitaten utan även skynda på ansträngningarna för att återställa fiskebestånden som utarmats av många år av destruktiv bottentrålning, säger Lasse Gustavsson, vd för Oceana i Europa, i ett pressmeddelande.

  Förra månaden, i ett öppet brev till Havs- och vattenmyndigheten, uppmanade Oceana och fem andra organisationer myndigheten att ta ett mer offentligt ställningstagande till framtiden för det i dag fiskefria området i Kattegatt. När Supermiljöbloggen frågade HaV om de hade någon kommentar till brevet svarade Ingemar Berglund, vikarierande generaldirektör, att de frågor som tas upp i skrivelsen skulle hanteras i den handlingsplan för marint områdesskydd som myndigheten då var på väg att färdigställa. Det var också den rapporten (pdf) som presenterades nu i veckan, där myndigheten bland annat skriver:

  I Västerhavet föreslås att hela eller delar av det fiskefria området i Kattegatt skyddas. (…)

  I dag förs diskussioner mellan Danmark och Sverige om att åter öppna området för fiske. De naturvärden som etablerats och kunnat återhämta sig under tiden området varit stängt skulle gå om intet, om området åter öppnades för bottentrålning. Möjligheterna att finna ett nytt, likvärdigt område att skydda med samma syfte är mycket begränsade enligt Havs- och vattenmyndighetens bedömning. Havs- och vattenmyndigheten anser därför att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!