Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  OECD: Brist på klimatsatsningar inom internationellt utvecklingsbistånd

  Foto: Pixabay

  Fossilberoende kan bli konsekvensen när biståndspengar går till projekt som ger upphov till höga utsläpp av växthusgaser. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) kritiserar nu givarländer och menar att Parismålen måste ligga till grund för allt utvecklingsarbete.

  OECD rapporterar att bara 20 procent av det internationella utvecklingsbiståndet mellan 2013 och 2017 gick till projekt med något slags fokus på klimatet.

  I rapporten konstateras att den mängd biståndspengar som satsas på förnyelsebar energi och ett effektiviserat energianvändande nära fördubblats sedan 2015. Denna utveckling har dock skett parallellt med en fortsatt finansiering av investeringar som orsakar höga utsläpp. 

  Till exempel gick ungefär 1,4 procent av det internationella utvecklingsbiståndet år 2016-17 till projekt som syftade till utvinningen av fossilbränsle.

  OECD manar nu givarländer att rätta sin biståndspolitik efter klimatmålen. Detta är särskilt viktigt då utvecklingsländer ofta har mindre pengar att investera för att ställa om sin produktion, vilket betyder att ett missriktad bistånd riskerar att låsa in dessa länder i ett långvarigt fossilberoende. 

  Utvecklingsländer förutses också drabbas oproportionerligt hårt av klimatförändringarna. På många håll finns därför stort behov av att förbereda sig på ökad förekomst av översvämningar, torka och annat extremväder.


  Supermiljöbloggen skriver om vad som görs – och inte görs – åt klimatkrisen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.