Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Olja och kol subventioneras med mångmiljonbelopp – varje minut

  Olja, Oljeledning Foto: Pixabay (CC0)

  De fossila bränslena olja, naturgas och kol måste omgående börja fasas ut om klimatkrisen inte ska förvärras. Trots detta faktum subventioneras de på olika sätt, visar Internationella valutafonden IMF. Subventionerna är närmast groteska och uppgår till elva miljoner dollar – i minuten!

  De här siffrorna avser år 2020, och bygger på beräkningar av IMF av de olika sätt på vilka de atmosfär-värmande bränslena stöds av världens regeringar. Det handlar enligt sammanställningen om såväl skattelättnader som direkta och indirekta stöd av olika slag. Den totala summan är hisnande, och uppgår till 5,9 biljoner dollar under ett enda år.

  Det direkta stödet i form av prissubventioner och skattelättnader uppgår till åtta, respektive sex procent av den totala subventionen. Exempel på prissubventioner är att regeringen i en hel del länder skjuter till pengar och sänker priset så att säga vid pumpen på bensin och diesel.

  Skattelättnader förekommer till exempel i Sverige på diesel gentemot företag inom jordbruk, fiske och vattenbruk.

  Detta var direkta stöd. De indirekta subventionerna är alltså långt större än så. Kostnaderna för förlust av människoliv och försämrad global folkhälsa som en följd av de allvarliga luftföroreningar som eldningen av fossila bränslena orsakar läggs inte på bolagen som ju ytterst ansvarar för dessa konsekvenser. Detta stöd är det enskilt största och handlar om oerhörda belopp. Det uppgår enligt granskningen till 42 procent av totalsumman.

  Därefter kommer kostnader för värmeböljor och andra konsekvenser av uppvärmningen som inte belastar de fossila företagen. IMF anger den andelen till 29 procent.

  Klimat- och miljöforskningen har mycket länge pekat på nödvändigheten att sätta ett korrekt pris som motsvarar de kostnader koldioxidutsläppen orsakar. De så kallade G20-ländernas ledare slog redan 2009 fast att ”ineffektiva subventioner” skulle fasas ut. Några år senare sattes en dead-line till år 2025, men utvecklingen har gått i motsatt riktning. Frågan om subventionerna blir en av stötestenarna vid klimattoppmötet COP 26 i Glasgow som inleds inom några veckor.

  Som värd för COP 26 kan den brittiska regeringen spela en viktig roll i det globla ledarskapet genom att få slut på alla subventioner till fossila bränslen, säger seniora analytikern Mike Coffin vid tankesmedjan Carbon Tracker till the Guardian.

  De förnybara energikällorna, som vind- och solkraft, och i Sverige till exempel även biobränsledrivna kraftvärmeverk, mottar också subventioner i olika hög grad runtom i världen. Men till skillnad från de inte alltid så tydliga subventionerna till fossilindustrin, kritiseras dessa ofta mycket skarpt i debatten såsom mycket skadliga och konkurrenssnedvridna.

  Från klimatförnekar- och förvillarhåll är argumentationen ofta mycket försåtlig. Ett tydligt exempel utgör den linje den kontroversielle danska debattören och författaren Björn Lomborg, föreståndare för Copenhagen Consensus Centre. I sin bok ”False Alarm” utgiven under 2020 ondgör han sig över de ”dyra och meningslösa” subventionerna till förnybar energi, utan att låtsas om de oerhört mycket större subventionerna till klimatskadliga fossila bränslen, vilket London School of Economics nagelfar i en artikel.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.