Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Oroväckande regn över Grönlands topp

  Foto: Bild av Aline Dassel från Pixabay

  För första gången någonsin har forskare observerat nederbörd på toppen av Grönland. Det är ytterligare ett oroande tecken på den globala uppvärmningen som blir allt synligare.

  I klimatkrisens tid hör vi allt oftare om oroande “första-gångs” händelser. Nyligen rapporterade exempelvis att delar av Amazonas för första gången släpper ut mer koldioxid än vad de tar upp. Andra oroväckande tecken är alla de värmerekord som präglat sommaren.

  Nu kan ytterligare ett rekord läggas till handlingarna.

  För första gången har nämligen regn observerats på högsta punkten på Grönlands inlandsis på cirka 3 000 meters höjd, skriver New York Times. När temperaturen då steg över noll grader för tredje gången på ett decennium föll regn över den istäckta toppen. Uppvärmningen som följde med regnet i lördags orsakade också smältning över mer än 50 procent av inlandsytan

  Nederbörden är ytterligare ett annat oroande tecken på en förändring av Arktis, som värms snabbare än någon annan region på jorden. Denna historiska händelse oroar forskarna som under de senaste åren observerat stora förändringar i vädret på inlandsisen. Sedan mätningarna började för drygt 70 år sedan har nämligen all nederbörd som fallit över Grönlandsisen kommit i form av snö, fram till förra veckan alltså.

  Eftersom nederbörden var så oväntad så hade forskarna inga instrument som kunde mäta hur mycket regn som kom, men det skedde under några dagar som var ovanligt varma på Grönland med temperaturer på 18 grader över det normala på vissa håll. 

  Regnet och smältningen inträffade när jetströmmen, istället för att flöda i sitt normala mönster från väst till öst, gick söderut över nordöstra Kanada. Det förde lågtrycksluft över varmare vatten, där den tog upp värme och fukt.

  Temperaturer över fryspunkter på toppen är oerhört sällsynta. Innan detta århundrade har isborrkärnor visat att de bara hade inträffat sex gånger under de senaste 2 000 åren, skriver Martin Stendel, senior forskare vid danska meteorologiska institutet, i ett e -postmeddelande, enligt New York Times.

  I genomsnitt har Grönland under de senaste två decennierna förlorat mer än 300 miljarder ton is varje år och forskare befarar nu att istäcket nu har smält så pass mycket att det inte längre finns någon återvändo. Bara under 2019 försvann 532 miljarder ton, vilket är mer än dubbelt så mycket som genomsnittet sedan 2003.

  Som IPCC:s specialrapport om havet och planetens frusna delar visade får nu utsläppen av växthusgaser allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. Haven värms nu upp i rekordfart, vilket påverkar isblocken som blir sköra. När glaciärerna sedan utsätts för påfrestningar så riskerar de redan tunna isblocken att brytas av och åka ut i vattnet. 

  Glaciärforskaren Ted Scambos säger till CNN att det vi ser nu ”saknar motstycke” och att det är ett tecken på klimatförändringarna.

  Tecknen blir allt fler och förhoppningen är att även beslutsfattare uppfattar dessa inför klimatmötet i Glasgow.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra