Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Politisk strid kan sätta stopp för Sveriges försök att införa konsumtionsbaserade utsläppsmål. Risken är påtaglig att viktiga åtgärder urvattnas.

  De konsumtionsbaserade utsläppen har länge varit osynliga i klimatpolitiken, trots att de står för ungefär 60 procent av svenskarnas totala klimatpåverkan. Det finns numera officiell nationell statistik för konsumtionsbaserade utsläpp, men ännu saknas nationella mål för att minska den svenska överkonsumtionen.

  Januaripartierna gav miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram underlag om konsumtionsbaserade klimatmål. Om de blir verklighet skulle Sverige bli först i världen med liknande målsättning.

  Men nu har ett tidigt utkast, författat av opolitiska tjänstemän och experter, skapat oreda i miljömålsberedningen, rapporterar DN. Underlaget innehåller en lång rad förslag till effektiva konsumtionsåtgärder inom bland annat textil, livsmedel, offentlig upphandling och flygtransporter, som exempelvis progressiv flygskatt riktad mot de rikaste resenärerna. Det övergripande målet som föreslås innebär att Sverige ska nå netto nollutsläpp för konsumtionsbaserade utsläpp 2050.

  Enligt DN finns nu varningssignaler om att flera av de politiska företrädarna i miljömålsberedningen inte gillar underlaget. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pekas ut för att bromsa ambitionerna. Flera partier, däribland Liberalerna, har motsatt sig formuleringar om att svenskarna som helhet måste flyga mindre. Detta trots att svenskarna hamnar på sjunde plats över världens mest flygande folk.

  Om partierna ens ska lyckas enas om några slags konsumtionsmål finns det alltså en stor risk att ursprungsförslagen urvattnas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.