Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Osannolikt med ökning av cancer efter Fukushima

  Foto: Michael Carian

  FN:s strålningskommitté har kommit med en rapport om effekterna av den radioaktiva strålningen från olyckan i det japanska kärnkraftsverket Fukushima-Daiichi. Det förväntas inte bli några märkbara förändring i antalet cancerfall, ärftliga sjukdomar och medfödda fel i framtiden efter Fukushima-olyckan, enligt ett pressmeddelande från FN:s strålningskommitté. 
  Men det finns en risk att antalet fall av sköldkörtelcancer ökar bland de barn som varit mest utsatta för strålning efter Fukushima-olyckan. Risken för sköldkörtelcancer är dock låg bland de barn som varit mest utsatta för strålning.
  Den låga påverkan på antalet cancerfall beror, enligt rapporten, på de japanska myndigheternas snabba åtgärder efter olyckan.
  Bland arbetarna på kärnkraftverket så förväntas inte heller antalet cancerfall öka märkbart. Dock finns det kvar en osäkerhet om hur mycket strålning arbetarna utsattes för tidigt efter olyckan.
  Effekterna från strålningen på ekosystemen i hav och land bedöms som övergående. I havet så är det endast djur och växter nära kärnkraftsverket som kan ha påverkats och de långsiktiga effekterna bedöms som obetydliga.
   
   
   
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.