Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Insekter är livsviktiga för planeten och oss människor, men fortsätter tyvärr att snabbt minska i antal. I en ny rapport från Europeiska revisionsrätten framgår att det inom EU finns brister i juridiken som gör att insekter inte får det skydd som behövs. 

  Insekter sköter stora delar av vårt ekosystem, bland annat nedbrytning, förmultning och pollinering av växter. I pengar räknat är insekters ekosystemtjänster värda tusentals miljarder per år. Och ännu viktigare, utan insekter skulle vi människor inte överleva. Tyvärr innebär vårt sätt att leva ett stort hot mot insekterna.

  SMB har till exempel tidigare rapporterat om hur antalet flygande insekter i ett område i Tyskland minskat med 75 procent på bara 37 år. Orsakerna som pekats ut är ett allt intensivare jordbruk med bekämpningsmedel, plogning året runt och användningen av konstgödsel.

  Det är också jordbruket som anges vara det största problemet när det gäller avsaknaden av juridiskt skydd för insekter i EU i den nya rapporten från Europeiska revisionsrätten. I synnerhet är det undantagen och kryphålen för insektsgifter inom jordbruket som är problematiska.

  Enligt rapporten saknas det även en enhetlig strategi för skydd av vilda pollinatörer i EU. Det står även att det saknas verktyg för att komma till rätta med bristerna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!