Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Över 8 000 koalor befaras döda i bränder i Australien

  Skogsbränderna fortsätter att rasa i Australien och enligt landets miljöminister kan runt en tredjedel av koalorna i de värsta drabbade områdena ha dött i bränderna.

  Mellan 15 000 och 28 000 koalor beräknas leva i kustområdet i delstaten New South Wales där skogsbränderna pågått en längre tid. Nyligen utlystes ytterligare ett nödläge när rekordtemperaturer drog in. Flera människor har redan omkommit i bränderna i Australien och de materiella skadorna är omfattande. Fortfarande kämpar räddningstjänsten mot över 100 mark- och skogsbränder.

  Enligt Australiens miljöminister Sussan Ley kan dessutom så många som en tredjedel av koalorna i New South Wales omkommit, eftersom uppemot 30 procent av deras livsmiljö har förstörts. Det rapporterar The Guardian. Sammantaget kan det röra sig om 8 000 koalor, men ministern är noga med att betona att det än så länge rör sig om en osäker uppskattning:

  Vi kommer att veta mer när bränderna har lugnat sig och en ordentlig bedömning kan göras.

  Samtidigt är det inte bara koalan som lider av bränderna. Andra hotade eller sårbara arter som den västliga markpapegojan i västra Australien och det redan hotade pungdjuret Sminthopsis aitkeni i landets södra del har drabbats. Enligt The Guardian har runt fem miljoner hektar brunnit upp i Australien sedan bränderna startade i september.

  Nu väntas höga temperaturer på nytt i delar av Australien under nyår och myndigheterna varnar för extremhettan och uppmanar människor att göra om sina resplaner. Det rapporterar SVT.

  Trots brandkrisen ska det berömda nyårsfyrverkeriet i Sydneys hamn genomföras som vanligt, meddelar premiärminister Scott Morrison, med argumentet att varje år tittar världen på Sydneys livfullhet, passion och framgång:

  Under de utmaningar vi har ställts inför, med all säkerhetshänsyn, kan jag inte tänka mig ett bättre tillfälle att inför världen uttrycka precis hur optimistiska och positiva vi är som nation.

  Det stora nyårsfyrverkeriet i Sydney har dock fått kritik för att vara en miljöbov och dyrt. Fyrverkeriet kostar ungefär 40 miljoner kronor. Samtidigt har premiärminister Scott Morrisson vägrat att betala ut ersättning för alla de frivilliga brandmän som kämpat mot bränderna i månader, men där fick han nyligen backa efter massiv kritik.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!