Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Över hälften av Stora Barriärrevets koraller är borta

  Forskare har funnit att mer än hälften av korallerna i Stora Barriärrevet har försvunnit på bara 25 år. Det är en förödande siffra som inte borde ha varit möjlig. Den främsta anledningen till korallernas massdöd är klimatförändringarna. 

  Mer än 50 procent av korallreven i Stora Barriärrevet har försvunnit sedan 1995, rapporterar BBC. Siffran är baserad på en omfattande studie utförd av marinbiologer från Arc Centre of Excellence for Coral Reef Studies. En av forskarna, Terry Hughes, säger i ett pressmeddelande:

  Minskningen har skett på både grunt och djupare vatten, och hos i stort sett alla arter.

  Det är när temperaturökningar i havet sker som korallerna blir stressade och så kallad korallblekning kan inträffa. Korallerna kan återhämta sig så länge vattnet återgår till en svalare temperatur efteråt. Om värmen däremot håller i sig dör de tillslut, något som resulterar i förstörda levnadsmiljöer för mängder av marina arter, skriver CNN.

  TT rapporterar att vi idag ser en brist på stora, äldre honor bland korallerna, vilka är viktiga då de kan släppa ut nya larver. Samtidigt saknas det unga individer som kan ta över när resten av populationen utsätts för hårt tryck. Korallrev är ett viktigt ekosystem som uppemot en fjärdedel av alla marina arter har koppling till. Skulle de försvinna vore det en katastrof.

  Det är bara att nicka och hålla med när forskarna för studien säger:

  Det finns ingen tid att förlora, vi måste minska utsläppen av växthusgaser så kraftigt och fort som möjligt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!