Överkonsumtion av kött – kraftigt bidragande till klimatförändringarna
De globala utsläppen kan minska kraftigt om människor som idag överkonsumerar kött- och mejeriprodukter övergår till en mer växtbaserad kost, visar ny forskning.
Ungefär en tredjedel av de globala utsläppen kommer från våra livsmedelssystem. Nästan 57 procent av världens befolkning överkonsumerar kött- och mejeriprodukter. Om överkonsumtionen minskar kan utsläppen från livsmedelssystem sjunka med 32 procent globalt. Det visar en ny forskningsstudie, publicerad i tidskriften Nature Climate Change.
Livsmedelsutsläpp varierar med livsstil och inkomst
Utsläppen från livsmedelssystem varierar mellan länder och regioner. Framförallt beror skillnaderna på matpreferenser, livsstil och inkomst. Konsumtionen av mejeri- och köttprodukter är så hög hos stora delar världens befolkning att hundratusentals dör av kostrelaterade sjukdomar såsom cancer och hjärtsjukdomar, visar studien.
År 2019 ledde överkonsumtion av rött och processat kött till 896 000 dödsfall globalt, enligt siffror från World Health Organization (WHO). Samtidigt visar studien att 800 miljoner människor världen över lever i hungersnöd. Ytterligare tre miljarder har inte råd med en hälsosam kost.
Även om människor som idag lever i hungersnöd skulle öka sitt intag av kött- och mejeriprodukter, skulle de globala utsläppen sjunka med 17 procent om överkonsumtionen minskade. Enligt studien kan konsumenternas matval därför inte bara bromsa klimatförändringarna, utan även minska ojämlikhet och öka livsmedelssäkerhet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till