Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”PANG smällde den upp på vid gavel”

  Foto: Mattias Olsson

  Streamingtjänsten Campfire Stories producerar korta dokumentärfilmer som vill hitta roten till samhällets ekologiska och sociala utmaningar. Vår kulturredaktör Joel Gordon Hultsjö frågade grundaren och dokumentärfilmaren Mattias Olsson om  hur film kan vara ett verktyg för ett ekologiskt uppvaknande.

  Mattias Olsson har flera SVT-produktioner bakom sig, och arbetar just nu med en kortfilm om medmänsklighet tillsammans med SVT. Han startade streamingtjänsten Campfire Stories 2017. Streamingtjänsten är gåvobaserad, vilket innebär att tittaren bestämmer vilket pris hen vill betala för att titta.

  Vad fick dig att starta en streamingplattform med just fokus på ekologiska och sociala frågor?

  Jag läste en bok för några år sedan; ”The Ascent of Humanity”, skriven av Charles Eisenstein, vilken gav mig en serie aha-upplevelser. Han har en förmåga att sätta fingret på vad som är fel i vårt samhälle, och måla en bild av hur det skulle kunna se ut istället. Storyn som ligger till grund för hur vi lever säger att ”jorden tillhör människan”. Det krävs inte ett så stort skifte i tankesättet för att skriva om den meningen såhär: ”människan tillhör jorden”. Kan du föreställa dig hur livet på jorden skulle se ut om det var detta som var den underliggande storyn vi alla var överens om?

  Jag ville vara med och jobba för det skiftet, och eftersom jag jobbade som dokumentärfilmare blev steget naturligt att jag ville påverka genom film.

  Den egna plattformen blev det för att filmbranschen är för seg i svängarna, det är för mycket konkurrens om de filmstöd som erbjuds och de existerande visningsfönstren är lite fast i att betrakta symptomen av vårt leverne, istället för att analysera orsaken.

  Vad kommer namnet Campfire Stories ifrån?

  Jag tänker mig, metaforiskt, att jag lämnat den ”gamla storyn” bakom mig och givit mig ut på en vandring, in i det okända. Det finns ingen karta och inga garantier för att jag går i rätt riktning. Bara en känsla som genomsyrar kroppen som säger att ”det där smogfyllda stället jag lämnat bakom mig var iallafall helt tydligt fel riktning”. På denna vandringsfärd stöter jag på andra människor som också lämnat den gamla världsbilden bakom sig. Vid något tillfälle är vi väl trötta i benen och slår läger. Under tindrande stjärnor, invid en sprakande lägereld finns det utrymme att berätta och förundras.

  Mottot för din site är ”Inspire change through film” Hur tänker du att film som medium kan inspirera människor att förändras?

  Jag tänker att det är det absolut kraftfullaste sättet att skapa förändring idag. För några år sedan såg jag filmen ”Our daily bread” [av Nikolas Geyrhalter från 2005] om köttindustrin, och den gjorde att jag blev vegetarian. Eller, jag hade väl snappat upp alla ledtrådarna tidigare, men filmen var den sista droppen jag behövde. Idag håller vi alla på att snappa upp ledtrådarna som säger att vårt sätt att leva inte är hållbart. Och när glaset är fullt behövs en droppe till. När tryckpressarna kom var det en revolution för idéspridning.

  Jag tänker att internet, sociala medier, och film tillsammans innebär enorm potential för förändring, som får tryckpressen att framstå som en … tryckpress. Men folk är avtrubbade. Vi är trötta på att se filmer om hur hemskt allt är. Vi vet redan att allt är hemskt. Nu behövs även filmer och berättelser som belyser roten av våra problem, och som ger inspiration till hur vi förändrar den. Spaningar om nya vägar framåt helt enkelt.

  Varifrån får du idéer för nya filmer?

  Oj, oj, oj … det bara sprudlar av dem! Jag vet inte exakt var de kommer ifrån, men jag vet var de inte kommer ifrån. De kommer inte från hjärnan. Jag sitter inte och tänker ut vilka filmer jag ska göra. Den senaste tiden har jag lärt mig öppna upp och släppa fram min inspiration. Och vad är det, inspiration? Jag tänker på det som en dörr till eller från en annan dimension. Och när min dörr började öppna upp sig på glänt så bara PANG smällde den upp på vid gavel. Och ut forsar dagligen nya idéer för filmer. Det är galet. De är som barn som skriker och pockar på min uppmärksamhet. Och de som skriker högst hamnar på min whiteboard.

  Jag har nyligen gjort klart två filmer och jobbar nu aktivt med en film, har två filmer under utveckling och ytterligare två som går i produktion under hösten. Efter det ska jag ge mig in i sorlet igen och lyssna efter vilka av idéerna som kvalar in. Där kommer hjärnan in lite och hjälper mig sortera: vilka idéer är mest praktiska, mest genomförbara, osv. Så hjärnan behövs den också.

  Idag släpper Mattias Olsson tillsammans med ljuddesignern Boris Laible den 15:e filmen på streamingtjänsten Campfire Stories. Filmen har titeln Morphic Resonance och handlar om kommunikationen med naturen.


  SMB täcker miljöfrågan utifrån alla kulturformer. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Rubrikförlag:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra