Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Ett kompromissförslag i miljömålsberedningen om att skydda landets naturskogar föll under tisdagen när slutprotokollet skulle justeras. Orsaken var att det plötsligt och oväntat övergavs av M:s och L:s ledamöter. Skogarna får nu inget ökat skydd alls, samtidigt som EU:s nya restaureringslag ändå kommer att hindra ägare till naturskogar att avverka dem.

    – Det som hände var ett totalt haveri. I ett sent skede har Tidöpartierna gjort upp om att skrota de positiva förslag som lades fast i en uppgörelse om naturskogarna. Och det innebär att varken utredningens direktiv eller EU:s bestämmelser följs, säger MP-ledamoten i utredningen, Maria Gardfjell till SMB.

    Hon skriver nu på en skarp reservation till slutdokumentet. Och ifrågasätter rent ut meningen med statliga utredningar om, som hon säger ”Tidöpartierna dikterar vad utredningar ska komma fram till, eller som nu stryker bärande förslag vid slutjusteringen.”

    ”Viktigt med förankring i riksdagen”

    Beredningen, med en ledamot från varje parti, samt liberalen Lars Tysklind som ordförande, tillsattes i mars i fjol av klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L). Hon betonade då utredningens vikt och behovet av ”förankring i riksdagen.”

    Miljömålsberedningen har nu ett viktigt uppdrag att analysera och ta fram förslag som både stärker klimatarbetet och skyddet av biologisk mångfald på ett integrerat sätt, sa hon när uppdraget presenterades.

    En stötesten i utredningens arbete har varit hur landets kvarvarande naturskogar, som alltså hittills inte avverkats med sedvanlig kalhuggning, ska hanteras. Viljorna har spretat, men sent under hösten uppnåddes en kompromiss mellan Tidöpartierna M och L, samt S och C med skrivningar som innebar visst skydd för dessa allt mer utsatta arealer.

    Vad som hände under tisdagen, enligt både Maria Gardfjell samt S-ledamoten i utredningen, Joakim Järrebring, var att M och L meddelade att man lämnar kompromissförslaget. Järrebring, som uttalar sig för TT, säger att det nya förslaget som nu samtliga Tidöpartier ansluter sig till gör att vare sig skyddet av biologisk mångfald i skogarna eller kravet på ökad kollagring uppnås.

    Skyddskravet frångås genom en teknikalitet som handlar om hur naturskogar definieras. Dessa beskrivs i det nya slutdokumentet från beredningen som skog som är ”genomsnittligt 180 år gammal”. Det saknas dock kunskap och gängse underlag för att fastställa vilka skogar det skulle röra sig om och hur stora dessa är.

    – Detta innebär att nu liggande förslag helt enkelt inte leder till något extra skydd alls. Och det leder även till fortsatt konflikt mellan Sveriges skogspolitik och EU:s restaureringslag som ju faktiskt gäller nu, säger Maria Gardfjell.

    ”Uppenbart med påtryckningar från regeringen”

    Enligt miljöpartisten är det ”uppenbart” att M- och L-representanter i miljömålsberedningen utsatts för hård press från regeringshåll att överge kompromissen.

    – Ja, vår ordförande har själv sagt att han haft politiska möten på regeringskansliet och det var uppenbart att han ändrade sin uppfattning om att följa utredningsdirektiven efter det, säger Maria Gardfjell.

    SMB har vänt sig till Lars Tysklind och bett honom kommentera uppgiften, samt frågat om utredningens förslag nu innebär att ägare av svensk naturskog riskerar att varken få ersättning eller få avverka. Och fått följande skriftliga svar:

    Fram till överlämnandet av betänkandet i mitten av februari avstår jag att kommentera sakfrågorna. Sen vill jag vara tydlig med att jag inte utsatts för några som helst ”åthutningar” från regeringskansliet. Eftersom Miljömålsberedningen är en parlamentarisk utredning med ledamöter från samtliga riksdagspartier är det där den politiska diskussionen sker.

    Av formella skäl kommer slutjusteringen av miljömålsberedningens förslag ske på fredag denna vecka. Orsaken är att ändringarna i förslaget under tisdagen var så omfattande att vissa skrivningar i konsekvensanalysen måste formuleras om.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.