Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Redaktionens favoritfilmer om miljön

  Foto: Adobe Stock

  Ibland blir till och med vi på redaktionen trötta av att läsa FN-rapporter och behöver sätta oss ner framför en riktigt bra film. Kulturredaktören frågade några av våra redaktionsmedlemmar om vilka deras favoritfilmer med miljötema är.
  Anna Ljungström
  Avatar (2009)
  ”Om vi pratar spelfilm tillhör James Camerons Avatar en favorit, delvis av nostalgiska skäl. Den var en viktig del i mitt eget miljöuppvaknande i tidiga tonåren. Tveksamma skådespelarinsatser till trots är det svårt att inte beröras av filmens svidande symbolik om både rättvisefrågor och miljöförstöring.”
  Jonna Elofsson Bjesse
  The Lorax (2012), Wall-e (2008)
  ”Dr. Seuss The Lorax  och Pixars Wall-e är mina absoluta favoriter av filmer med miljötema. För de symboliserar det som för mig är hela miljöfrågans essens – det är så enkelt att till och med barn förstår. Kanske mer än oss vuxna till och med. Det är ändå deras framtid vi spelar rysk roulette med.
  Trots att det är barnfilmer så har The Lorax och Wall-e en kuslig dystopisk verklighetskoppling. Fast även om det känns stort, läskigt och dystopiskt med miljöfrågan så är båda filmernas centrala tema att det också alltid finns hopp och samhörighet. Och det behöver vi alla mer av, barn som vuxna. Det känns viktigt att miljön är ett tema som får figurera även i barnfilmer. Det är också skönt att bryta av flödet av larm om extremväder, flygskatt, och biobränsle med två filmer som är så barnsliga i sin självklarhet.”
  Björn Eriksson
  Racing Extinction (2015)
  ”Racing Extinction, för att den på ett så kraftfullt sätt visar upp konsekvenserna av Antropocen: En global massutrotning av biologisk mångfald, på samma skala som när dinosaurierna försvann för 65 miljoner år sedan. Intervjuer med experter blandas med otroliga naturbilder och undercover-film från illegala djurmarknader runt om i världen. En svårsmält och ögonöppnande dokumentär som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad den fått”
  Elias Rosell
  Into the Wild (2007)
  ”In to the wild för att det ändå finns något fascinerande med tanken på att för ett tag lämna bekvämligheten och bo i naturen. Filmen väcker både en längtan och viss rädsla inför den orörda och vilda naturen och framförallt påminner den om att den fortfarande finns och är värd att ta tillvara på. ”
  Beatrice Rindevall
  Titanic (1997)
  ”När vi väl fattar att vi är på väg att sjunka kan vi inte hantera det. Det vi lever på går sakta sönder, samtidigt som nödbåtarna fylls till hälften och de mindre privilegade lämnas åt sitt öde. Idag höjs vattennivån även på planeten, och frågan är hur många nödbåtar som kommer öppnas för de som flyr från torka, havshöjning eller extremväder. Skillnaden är att vi nu har möjlighet att laga en del av båten, men istället för att göra det agerar vi som orkestern, och fortsätter spela som om allt vore normalt”
  Joel Gordon Hultsjö
  Age of Stupid (2008)
  ”Jag har valt den brittiska dokumentärfilmen the Age of stupid. Den utspelar sig i en dystopisk framtid när glaciärerna smält, öknarna tagit över och Europa översvämmats. Huvudpersonen sitter i ett arkiv i arktis som samlat all mänsklig kunskap, och försöker förstå, genom nyhetsklipp och reportage, hur människan inte kunde agera när klimatet blev mer extremare för var dag. Jag gillar dokumentären för att dess användning av riktiga nyhetsklipp tillsamamns med ett möjligt framtidsscenario, dess tillväxtkritik och dess katastrofbudskap med en hälsosam dos av konstruktivt hopp.”
  Hannes Anagrius
  Prinsessan Mononoke (1997), Resan till Melonia (1989), Äppelkriget (1971), Den sista skörden (2017)
  ”Jag har mest böcker att rekomendera, men tycker alla ska se filmen Den sista skörden – en bra introduktion till ett våra mest akuta miljöproblem som hamnat i skym undan – jorden. Vad gäller spelfilmer med miljötema diggar jag: Prinsessan Monoke – naturens magi o vilka krafter vi väcker om vi inte tar hand om den. Resan till Melonia – kritik mot industrialismens expansion och en hyllning till det enkla livet i symbios med naturen. Äppelkriget – en svensk klassiker från tiden när vi erkände att det var folket och naturen mot girigheten.”
   


  SMB bevakar och driver på för en bättre miljö. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra