Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen kritiseras för ”usel klimatanpassning”

  Ökade risker för översvämningar möts bemöts nu med nedskärningar i budgeten. Foto: Hermann / Pixabay License

  Klimatanpassningen i Sverige håller inte måttet. Regeringen måste nu ta ett samlat ansvar och prioritera det arbetet, framhåller branschorganisationen Svensk Försäkrings omställningsansvarige Staffan Moberg, som rent av klassar politiken som ”urusel”.

  Staffan Moberg säger i ett inslag i SVT att kommunpolitikerna ofta kör över sina tekniker när det gäller beslut om var bostäder ska byggas. Teknikerna är väl medvetna om att det kan bli stora problem i framtiden med stigande vattennivåer och översvämningar, medan politikerna hellre ser kortsiktiga ekonomiska fördelar och bortser från de problem som drabbar de boende i kommande generationer, menar Moberg.

  Regeringen jobbar väldigt mycket med att minska koldioxidutsläppen, men klimatanpassning har man lämnat helt därhän, säger Moberg till SVT-nyheter.

  Frågan om översvämningar i bostadsområden har blivit högaktuell i Sverige under de senare årens allt vanligare kraftiga skyfall. Den kom än mer i fokus efter de allvarliga översvämningarna in Gävle nyligen. I samband med dessa krävde Svensk Försäkring att regeringen tar initiativ till en översvämningsutredning och varnade samtidigt för att husägare om inget görs kan bli utan möjlighet att försäkra sina fastigheter om dessa byggts på olämpliga platser.

  Tidigare skrev Staffan Moberg och Hanna Matschke Ekholm från Svenska Miljöinstitutet i ett debattinlägg att det är mycket stora skillnader mellan kommunerna i hur långt arbetet har kommit med klimatanpassningen och att stödet till kommunsektorn från staten måste öka.

  Supermiljöbloggen har i flera artiklar på senare tid berättat om de stora utmaningarna för stat, kommuner och regioner att anpassa infrastruktur, institutioner och inte minst bostäder till ett allt varmare klimat.

  I början av sommaren lades en stor riskutredning över klimatkänsliga områden i Sverige fram av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fram och Sveriges Geologiska Institut, SGI, som även den betonade behovet av att staten satsar mer pengar på anpassningsåtgärder.

  Nyligen flaggade Miljöpartiets språkrör, klimatminister Per Bolund, för att partiet vill tjugofaldiga det statliga stödet till klimatanpassning runtom i landet, rapporterade SMB också. Det är ännu oklart hur regeringspartnern Socialdemokraterna ställer sig till utspelet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!