Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regeringen slingrar sig om naturrestaureringslagen

    Världsnaturfonden går till hårt angrepp mot regeringens tillämpning av art- och habitatdirektivet. Detta kan i sin tur få stor inverkan på implementeringen av Naturrestaureringslagen, som kom på plats efter många turer och hårt motstånd från Sverige, vilket Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om.

    Världsnaturfonden (WWF) menar att regeringen försöker att politiskt styra rapporteringen kopplad till art- och habitatdirektivet så att det inte baseras på vetenskaplig grund. Enligt WWF skulle det vara ett bakslag för den biologiska mångfalden och avsteget från att basera naturvårdsarbetet på kunskap skulle förstöra grundprinciperna för Sveriges naturvårdsarbete.

    Idag utgår målen för hur mycket natur som ska skyddas och restaureras utifrån vad som är ekologisk nödvändigt för att bevara arter och ekosystem. Regeringen har nu planer på att i stället basera målen på hur stor utbredning som naturtyperna hade 1995 – året för Sveriges EU-inträde, säger Emelie Nilsson, sakkunnig på WWF, i ett pressmeddelande:

    Vi uppmanar regeringen att fortsätta använda referensarealer utifrån ekologiskt behov som är baserade på myndigheternas gedigna underlag. Vi tror inte att regeringen vill hamna i en situation där de uppfattas som att de inte tror på den vetenskapliga konsensus som finns kring biologisk mångfald.

    Emelie Nilsson, WWF.

    Art- och habitatdirektivet är grunden för naturvårdspolitiken i EU. Direktivet listar vilka arter och naturtyper som ska bevaras för att säkra den biologiska mångfalden inom unionen. I direktivets artikel 17 beskrivs vad Sverige var sjätte år måste rapportera till EU för att visa hur vi lever upp till lagstiftningen och hur den svenska naturen mår.

    WWF anser att en ändring i den kunskapsbaserade rapporteringen i art- och habitatdirektivet är ett agerande för att kringgå restaureringslagen som trädde i kraft i EU i somras. Sverige röstade emot lagen och försökte förhindra att den började gälla.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.