Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Som förberedelse för en vinter med höga elpriser vill S satsa upp till 60 miljarder på högkostnadsskydd för hushållens och företagens el. Samtidigt saknas större satsningar på energieffektivisering.

  Regeringen lägger 30 miljarder vardera på att hushåll och företag ska få begränsade elräkningar, meddelade statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar på en presskonferens under onsdagen. Pengarna ska tas från Svenska kraftnäts intäktsreserv, där de så kallade ”flaskhalsintäkterna” används. Desto högre elpris, desto större belopp. På så sätt ska företag och hushåll skyddas mot höga elpriser.

  Svenska kraftnäts egen bedömning är att det kommer att finnas omkring 60 miljarder kronor kvar på intäktskontot vid slutet av nästa år. Det är pengar som enkelt uttryckt blir över, trots att Svenska kraftnät investerar för fullt, säger energiminister Khashayar Farmanbar.

  Övriga partier har föreslagit olika lösningar för att få bukt med priserna. M vill se ett pristak, SD slopa elskatten permanent, C och MP storsatsa på energieffektivisering och V införa lägre nationella elpriser istället för att låta EU:s marknadspris avgöra.

  Precis som regeringens elpriskompensation i vintras går det här förslaget ut på att upprätthålla elkonsumtionen. Då fick regeringen kritik för att elstödet gick till hushåll med hög elförbrukning, samtidigt som satsningar och stöd för energieffektivisering saknades. Pengar som tidigare öronmärkts för energieffektivisering försvann med förra höstens M/KD/SD-budget.

  Energieffektivisering är nödvändigt för att Sverige ska klara klimatmålen. Det gäller inte minst med tanke på de elslukande industrisatsningar som planeras Norrbotten och Västerbotten. Med minskad elanvändning i Sverige kan vi också kunna exportera mer fossilfri el till exempelvis fossilgasberoende Tyskland.

  De stigande elpriserna beror inte på att Sverige har brist på el. Vi tillhör de länder i världen som producerar mest el per capita. Priserna påverkas av det osäkra läget i Europa, där Rysslands krig i Ukraina pressar gas- och presspriser. Ytterligare ett problem är den dåliga överföringskapaciteten i svenska elnät, som gör att priserna blir extra höga i södra Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!