Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens ”idiotskatt” kan komma att sänkas

  Foto: Anders Hellberg

  Nya besked i dag. 

  I somras infördes en ny skatt på solelsproduktion. Skatten gäller för alla som har en eller flera solcellsanläggningar på sammanlagt 255 kW eller mer.

  Kritiken har dock varit hård från flera håll.

  Bland annat har Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, kallat den för ”en ren idiotskatt”. Och Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, skrev nyligen i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet att det är både ”häpnadsväckande och obegripligt” att regeringen infört en sådan skatt. Han skriver vidare:

  Regeringen har försökt att värja sig mot kritiken genom att hävda att EU:s statsstödsregler tvingat Sverige till detta. Faktum är dock att själva lagrådsremissen inte säger att det är så och EU-kommissionen har nu uttalat sig. De är trötta på att få ta skit för dumma regleringar som Sverige själva infört och de är tydliga: Det finns inget som säger att solskatten måste införas. Tvärtom är det i många medlemsländer tillåtet att ge särskilt stöd till förnybar energi.

  I dag meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen nu svänger i frågan, bara två månader efter att man infört skatten. Hon säger till SVT Nyheter:

  – Om det nu kommer signaler från kommissionen att vi kan gå ner ytterligare eller inte behöver ha hela den här skatten, då jobbar vi som sjutton nu med att se om det finns ytterligare möjligheter. För oss är det viktigt att värna solelen.

  SVT:s reporter frågar då:

  Men hur kan ni först komma fram till att det inte var möjlig och nu till att det är möjlig att sänka skatten?

  – Det var en utredning som kom fram till att vi behövde göra på det här sättet. Nu har vi fått signaler från kommissionen att det inte var nödvändigt. Det är det vi jobbar med nu, förklarar finansministern för SVT Nyheter.

  Till TT Nyhetsbyrån säger Magdalena Andersson:

  Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå. Det vi tittar på är hur långt det är möjligt att gå ned.

  Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij, kommenterar den snabbt genomförda u-svängen så här på Facebook:

  Det är skönt att regeringen tagit sitt förnuft till fånga när det gäller frågan om denna idiotskatt. Hoppas nu också att regeringen skyndsamt presenterar ett förslag i sin budgetproposition som underlättar produktionen av grön el i Sverige.

  Centerpartiets Per Åsling, ordförande för skatteutskottet i riksdagen, säger i en kommentar:

  – Nu förväntar jag mig att regeringen går hela vägen och avskaffar skatten helt och inte går på någon halvdan lösning.

  Han får medhåll av Anders Lago, förbundsordförande på HSB, som säger i en kommentar:

  – Det är bra att regeringen vill få till en förändring av skatt på solel. Men det räcker inte med att sänka skatten, den måste tas bort helt. Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!