Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Riksrevisionen: ”Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet är inte förberedd”

  Foto: Greenpeace

  Regeringens styrning av Vattenfall får tung kritik.

  Riksrevisionen, som är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten, kom i går med en granskningsrapport (pdf) där man tittat på regeringens styrning av energibolaget Vattenfall.

  Bland annat konstateras att en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland inte alls är förberedd, trots att bolaget sett detta som ett alternativ sedan 2012.

  Riksrevisionen bedömer att en proaktiv styrning förutsätter att riskanalyser och handlingsplaner utarbetas för att kunna hantera en eventuell försäljning på ett föredömligt sätt. Ägarförvaltningen har dock inte från bolaget efterfrågat någon kvalificerad riskanalys och har inte gjort någon egen analys om försäljningen av brunkolsverksamheten. Regeringen har därigenom inte skaffat sig beredskap för att hantera den finansiella risken med ett fortsatt ägande eller en försäljning av tysk kolkraft.

  Riksrevisionen konstaterar samtidigt att en försäljning av brunkolsverksamheten inte gynnar EU:s klimatarbete eftersom det inte leder till några reella utsläppsminskningar:

  En försäljning innebär också att Vattenfall inte bidrar till att uppnå EU:s klimat- och energimål eftersom problemet med att reducera koldioxidutsläpp från befintliga anläggningar skjuts över till ett annat bolag inom EU.

  Riksrevisionens uppmanar regeringen att nu tydliggöra hur Vattenfall ska agera föredömligt avseende sin tyska brunkolsverksamhet. Regeringen bör även se till att Vattenfalls hållbarhetsmål ändras så att de syftar till att åstadkomma reella utsläppsreducerande effekter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra