Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Rockström hyllar svenska miljörörelsen i DiCaprios nya film

  Foto: National Geographic

  Premiär i dag för Before the flood – hela världen får nu höra om målet om ett fossilfritt Sverige.

  Sommaren 2015 hade Supermiljöbloggen en följetong om vad en lång rad olika aktörer, i form av politiska partier, företag, tankesmedjor och miljöorganisationer, tyckte om professor Johan Rockströms förslag att Sverige borde ha som mål att bli världens första fossilfria välfärdsnation, med siktet inställt på år 2030.

  Johan Rockström avslutade själv serien med en lång artikel på Supermiljöbloggen där han bland annat skrev:

  Visst, det är en stor uppgift att bli världens första fossilfria välfärdsnation till 2030! Visst, hela nationen kommer att behöva kavla upp ärmarna. Det måste bli ett gemensamt nationellt projekt. Det måste drivas av en vision, entusiasm och en enastående envishet. Alla måste ställa upp. Min känsla är att medborgare, företagsledare, trossamfund, och civilsamhälle, är med på båten. Inte bara det, min känsla är även att berättelsen om Sverige som världens första fossilfria nation, om en framgångsrik väg till en hållbar välfärd, ses av de flesta som en positiv vision, inte en uppoffring på miljöns altare.

  Regeringen lyssnade uppenbarligen på denna diskussion, för bara några månader senare sa statsminister Stefan Löfven (S) i regeringsförklaringen:

  – Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

  Johan Rockström kommenterade detta så här i ett anförande kort därefter:

  – Vi har en regering i dag som faktiskt säger att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. Var kommer det här ifrån? Ja det kommer ifrån det enorma tryck som bara de senaste månaderna har lyfts fram. Först med Supermiljöbloggen som frågar alla politiska ledare: ”Ställer ni upp på att Sverige ska vara det globala exemplet för framgång och visa att en fossilfri nation kan vara världens bästa strategi för jobb, tillväxt och bra välfärd?”. Sen så har det här puttrat upp i systemet tack vare att det är lokalpolitiker, entreprenörer, företagsledare och miljörörelse som alla engagerar sig så mycket att det här på bara några månader nått ända upp i regeringskansliet. Och vi får då väldigt snabbt operationell verkstad.

  I dag var premiären för Leonardo DiCaprios nya film Before the flood, som i några dagar sänds gratis på National Geographic. Johan Rockström är en av dem som medverkar, och i filmen lyfter han just målet om ett fossilfritt Sverige (1:05:40 in i filmen).

  Johan Rockström förklarar det så här när han pratar med Leonardo DiCaprio:

  – In Sweden there was an enormous uprising among people, from youth groups to civil society organisations, to the point that the prime minister announced that Sweden will now become the worlds first fossil fuel free nation. I was shocked at the way that propelled itself from below.

   

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra