Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Roliga grönsaker börjar säljas i matbutiken

  Matsvinnet i Sverige kostar både samhället och miljön enormt mycket resurser varje år. Mycket av det som slängs är det egentligen inget fel på, förutom att snygghetsfaktorn för att få säljas i butik inte uppfylls. För att minska lite på detta har Coop börjat sälja ”roliga” grönsaker.  

  På Widegrens gård på Gotland kan så mycket som en tredjedel av den ekologiska morotsskörden gå till spillo varje säsong för att de populära rotfrukterna inte håller måttet vad gäller form. Snedväxta, krokiga, flerbenade och knöliga ratas av affärerna som vill ha långa och raka morötter.

  Morötter är mycket känsliga växter med svag karaktär. Stöter de på motstånd när de bildar sin rottråd ger de snabbt upp och skickar ut fler, säger Olof Ansén, en av de två bröderna som driver gården, till DN.

  Jordbruksverket har tagit fram en rapport där de bekräftar att en stor del av skörden inom många områden inte kan användas. Närmare 26 procent av de morötter som skördas platsar av olika anledningar inte på butikshyllorna och går då till andra områden såsom djurfoder, biogas eller juice. Enligt en artikel i DN är det närmare 400 000 ton producerad mat totalt sett i Sverige som aldrig når butikerna. Detta skrev SMB mer om i somras.

  Någonstans måste vi ändra våra vanor. Om vart fjärde barn i världen lider av undernäring kan inte vi rata ätbar mat. Då använder vi jordens resurser i onödan och kan ställa till det för framtida generationer, säger Jakob Ansén, den andra brodern.

  Det är inte enbart formen som ställer till det och gör att grönsakerna inte kan säljas, vissa har för låg kvalitet och ratas därav istället. Men om fler butiker skulle välja att ta in ”de ärrade hjältarna” som fransmännen kallar dem, skulle en stor del av den skörden som nu inte når butikerna istället kunna säljas och svinnet minskas.

  Läs mer om matsvinn i onsdagens SMB-artikel och vad du själv kan göra länkat i denna artikel från i somras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.