Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Romson: ”Vi kan göra ännu mer”

  Sveriges miljöminister Åsa Romson klev under fredagskvällen in i Musikhjälpens bur för en pratstund med programledarna om årets tema Ingen ska behöva fly undan klimatet. Supermiljöbloggen fick också en liten pratstund med ministern om både Musikhjälpen och avtalet från Paris.

  Bara några dagar efter att ha kommit hem från klimatförhandlingarna i Paris kliver miljöministern in i Musikhjälpens bur. I Paris skrevs ett nytt, bindande avtal under av världens länder som har ambitionen att hålla temperaturökningen väl under 2 grader.

  Parismötet är avslutat och ett avtal skrevs under, är du nöjd med det?

  Ja, det är jag. Vi lyckades med det absolut viktigaste. Vi lyckades vara tydliga med komponenterna i avtalet där länder återkommer och uppgraderar sina klimatplaner. Sverige har här varit en stark och drivande part.

  När avtalet skrevs tycker jag att det var två saker som överträffade förväntningarna. Det första var att redan innan mötet började hade de flesta länder lämnat in klimatplaner. Alla slöt upp, inte bara de stora nationerna. Dessutom visar kommentarer från en del stora näringslivsaktörer att avtalet har större potential än vid första anblicken. Det är en tillräckligt stabil struktur i avtalet för att många ska börja inse att fossileran är slut nu när alla världens länder faktiskt är överens.

  Vad känner du saknades i avtalet?

  Jag saknade en bättre beskrivning av banan för att nå målet. Vi hade behövt kvantitativa mått och inte bara kvalitativa, nu säger avtalet att det ska vara klimatneutralitet inom århundradet mer eller mindre. EU har sagt att de ska gå före med en omställning och med antagna målsättningar innebär det  att EU måste ha uppnått en minskning på uppåt 95% till 2050. Det står i avtalet att utvecklade länder ska gå före, men tyvärr inte alltid vad det innebär.

  Hur kommer det nya avtalet påverka klimatarbetet i Sverige?

  Avtalet tror jag kommer ge en ökad skjuts i klimatarbetet. Riksdagen antog för ett par dagar sen nästa års budget, vilket gör att vi kan satsa kraftfullt på utsläppsminskningar och jobba aktivt med miljöskatter. Framförallt kan vi se att den förändringen man gör faktiskt är positiv, gagnar innovationer i näringslivet och energieffektivitet i byggandet. Men det här gör vi tillsammans med hela Sverige.

  Det här jobbar vi med i en global kontext. Sverige var väldigt aktiva på plats i Paris och då inte bara politiker, utan det svenska samhället. Det man gör har en betydelse globalt och det är lättare att gå fram snabbare. Sverige har varit framgångsrikt hittills och med det engagemanget som finns kan vi bli ännu bättre, vi kan göra ännu mer.

  Från toppmöte i Paris till Musikhjälpen i Linköping. Vad tycker du om årets tema, Ingen ska behöva fly undan klimatet?

  Det är ett väldigt aktuellt tema. Det klickar verkligen an till mötet kring klimatfrågorna globalt och handlar om den utsatthet inte minst fattiga människor har i vädrets makter. I år pratar forskare om att det är en förstärkt El Niño, vilket delvis beror på de utsläpp som har skett och det sätter fokus på den globala flyktingsituationen. Det är framförallt den rika världen som måste känna ansvar, det är vi som måste jobba för att ingen ska behöva fly, både vad gäller klimatet, men också fredsförebyggande.

  Hur stor roll tror du klimatet kommer ha inom flyktingfrågan i framtiden?

  Den kommer tyvärr att öka. Det var ett av besluten som gick igenom på klimatmötet inom det existerande samarbetet Loss and Damage. Beslutet handlar bland annat om att ta hand om de människor som behöver nya platser att bo på. Det händer redan nu i relationer med ö-stater som har avtal med Nya Zealand och Australien. Vi kommer behöva jobba mer med dessa frågor globalt, så att vi hjälper varandra istället för att skapa motsättningar.

  Hur kan Sverige hjälpa till att bidra för att ingen ska behöva fly undan klimatet?

  Framförallt engagemang bland människor. Man kan förebygga krissituationer, vi vet att katastrofer kommer att hända och de kommer allt oftare, så vi måste förebygga konsekvenserna. Mycket handlar om kunskapsöverföring och samarbete. Det är de fattiga länderna som kommer drabbas hårdast, då måste kunskapen ut dit.

  Sist men inte minst- vad är ditt bästa miljötips för den enskilda individen?

  Det är klimatsmart att umgås i största allmänhet, något vi förhoppningsvis gör nu under julledigheten. Men annars är ett traditionellt tips att byta ut de gamla glödlamporna till LED. Låt LED-lampan lysa upp i mörkret!

  Musikhjälpen avslutades under lördagskvällen och en rekordsumma hade under projektets dagar hunnit samlas in. Pengarna kommer gå till olika projekt för att hjälpa människor som drabbas av naturkatastrofer.

   

   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra