Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatlarm: Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

  Foto: Pixabay

  Nya prognoser visar att en miljard djur antingen kan ha dött i bränderna i Australien eller riskerar att dö på grund av eldens framfart. Landets regering lovar nu åtgärder för att möta den globala uppvärmningens effekter.

  Forskare vid Sydney Universitet har nu uppdaterat sina siffror från 480 miljoner till så många som en miljard djur som antas ha dött i skogsbränderna, varav 800 000 enbart i delstaten New South Wales. Enligt WWF kan det röra sig om så många som 1,25 miljarder djur totalt.

  Samtidigt är brandsäsongen långt ifrån över och siffran kommer att behöva uppdateras igen. Bland de utsatta djuren finns husdjur och boskap, men också vilda arter som koalor, kängurur, pungråttor, fåglar och grodor.

  Australiens hårt kritiserade premiärminister Scott Morrison ångrar hur han har hanterat bränderna som rasar i landet och har nu börjar erkänna brändernas koppling till ett förändrat klimat:

  Vi har fått längre, varmare och torrare somrar. Det beror uppenbarligen på klimatförändringen.

  Han lovar fler åtgärder från regeringen för att möta den globala uppvärmningens effekter och landets regering har nu tillsatt drygt 328 miljoner kronor för att bekämpa denna ”ekologiska katastrof”. Man är särskilt rädd att koalan riskerar att bli utrotningshotad i vissa områden och i ett uttalande till Reuters sa miljöminister Sussan Ley att regeringen nu ska över möjligheten att evakuera djur till naturområden som undsluppit bränderna:

  Allt som kan göras för att rädda och återställa koalornas habitat kommer att göras, inklusive innovativa tillvägagångssätt, som tittar på om du faktiskt kan sätta en koala i ett område som den inte kommer ifrån.

  Australien kallas ofta för kanariefågeln i gruvan när det gäller klimatförändringarna – det är här vi får en första inblick i vad klimatkatastrofen kan komma att innebära för allt fler länder. Enligt CNN har röken från bränderna i Australien redan rört sig över halva jordklotet och påverkat luftkvaliteten i flera länder.

  Som Åsa Romson skrev i sin debattartikel i SMB blir 2020 ett prövningens år för klimatpolitiken där varje land måste ta sitt ansvar. Låt bränderna i Australien bli en tydlig varning att denna omställning inte längre kan vänta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra