Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Satsa på mångfald i odlingslandskapet och skippa kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det är några av slutsatserna när drygt 70 forskare presenterar en handlingsplan för att bevara hotade insektsarter.

  Läget är kritiskt, menar författarna bakom en ny rapport om insekternas framtid. Allt fler studier visar på att världens insekter i snabb takt försvinner. 2017 uppmärksammades en tysk studie där forskare funnit att andelen flygande insekter i det undersökta området kan ha minskat med tre fjärdedelar på bara 37 år.

  För att råda bot på den pågående insektsutrotningen har forskarna tagit fram en handlingsplan som de hoppas ska bromsa den negativa utvecklingen. Bland åtgärderna som krävs nämns utbildning för ökad medvetenhet om problemet samt kraftig minskning av vatten-, ljus- och luftföroreningar.

  Forskarna vill också se en utfasning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Även begränsning av invasiva arter och ett ökat fokus på mångfald i jordbruket pekas ut som viktiga åtgärder.

  Insekter spelar en avgörande roll i våra ekosystem. 80 procent av världens vilda växter tros vara beroende av pollinerande insekter, och över 60 procent av fåglarna har insekter som främsta föda. Om insektsdöden fortsätter riskerar det att slå hårt mot matförsörjningen hos både människor och djur.

  Nu hoppas författarna bakom handlingsplanen, som publicerats i tidskriften Nature, att åtgärderna ska börja användas:

  Vi hoppas att alla berörda ska kunna använda vår
  handlingsplan, att den ska kunna fungera som en guide för insektsåtgärder i till exempel stadsutveckling, lantbruk och miljöförvaltning, säger Jeff
  Harvey,
  professor på Netherlands Institute of Ecology, i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.