Så skapas en bra miljökommun
Miljörankingar visar oss hur vissa kommuner blivit mer framgångsrika i sitt miljöarbete, men vad gör de miljöbästa kommunerna som gör dem bäst? För att ta reda på det gjorde SMB en granskning av de tre topprankade kommunerna Helsingborg, Uppsala och Lund.
I flera år har Helsingborgs kommun rankats högst i Aktuell Hållbarhets ranking Årets miljöbästa kommun. Bland kommunens enkätsvar hos Aktuell hållbarhet kan man bland annat se hur kommunen har strategier och budgetar kopplade till miljö och klimat. Går man sedan in och läser i de här strategierna och budgetarna finns tydliga mål. En motivering till utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun 2017 var att kommunen i flera år haft ett ambitiöst miljöarbete, samt en långsiktig och blocköverskridande vision och ett grundläggande livskvalitetsprogram.
Uppsala tar helhetsgrepp
En annan högt rankad kommun är Uppsala som tilldelats ett flertal utmärkelser kopplade till miljö och klimat. Uppsala utsågs till exempel 2018 till global vinnare i Världsnaturfondens tävling One Planet City Challenge och har både 2018 och 2019 blivit utsedd till Årets klimatstad i Sverige. Uppsala toppade även IVL Svenska Miljöinstitutets senaste ranking av kommuners arbete med att klimatanpassa samt har i år även blivit utsedd till Årets cykelstad och fått årets Biogasutmärkelse.
Vad gör då Uppsala som kan ha lett fram till de miljömässiga framgångarna? Motiveringen till utmärkelsen Årets klimatstad 2020 var kommunens starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Målet för kommunen är att bli fossilfri till 2030 och att hela kommunen ska vara klimatpositiv senast 2050. Uppsala låter sig även granskas, till exempel har de låtit revisionsbolaget KPMG granska kommunens arbete med klimatanpassning.
I KPMGs granskning av kommunens klimatanpassning fick visserligen kommunens arbete viss kritik, till exempel att arbetet inte integrerats i kommunens samtliga verksamheter, men det framkommer även att resurser avsätts för planering, genomförande och drift av klimatanpassningsåtgärder i nämnderna och i budgeten. I en utvärdering som Naturskyddsföreningen gjort av Uppsalas miljö- och klimatarbete under mandatperioden 2014-2018 beskrivs hur ett politiskt samförstånd och förändringsvilja finns när det gäller klimat och miljö i kommunen.
Politisk samsyn i Lund
I tidningen Fokus årliga kommungranskning ”Bäst att leva” rankas Lunds kommuns miljöarbete som bäst i Sverige. För att ta reda på mer om varför just Lunds miljöarbete blivit framgångsrikt ringde vi upp Jon Andersson, hållbarhetschef i Lunds kommun, och frågade vad de gör i sitt miljöarbete som är extra bra. Jon började med att berätta hur kommunens framgångsrika miljöarbete beror på flera faktorer, varav en är klimat- och miljöengagerade politiker, kommuninvånare och tjänstemän.
Jon framhöll även kommunens långsiktiga och strategiska arbete med höga ambitioner som viktigt, samt även samsynen i politiken. Enligt Jon är även närheten till Lunds universitetet en bidragande faktor till kommunens framgångsrika miljöarbete, i synnerhet det lokala klimatpolitiska råd som skapats och som består av forskare som kan ge råd till kommunen.
Det råd som Jon kan ge till andra kommuner som vill förbättra sitt miljöarbete är att låta sig inspireras av andra kommuner, till exempel genom att ingå i nätverk som Klimatkommunerna. I nätverken kan man både få och ge tips. Enligt Jon är det roligt att komma högt upp i en kommunrankning, att det är en uppskattning av kommunens miljöarbete, men han poängterar dock att det inte är en tävling utan främst en möjlighet att inspirera.
Engagemang, tydliga mål och strategier är nyckelfaktorer
Sammanfattningsvis kan vi se att gemensamt för de här tre framgångsrika kommunerna är engagemaget för miljöfrågor, samt strategier med tydliga mål och att miljöarbetet finns med i budgetar. Kommunerna har även ingått i nätverk med andra kommuner, alla tre kommunerna är till exempel medlemmar i Klimatkommunerna, samt låtit sitt miljöarbete bli granskat eller har tagit råd och blivit inspirerade från externt håll.
Samtidigt är det viktigt att miljöarbetet inte stannar vid höga målsättningar. Till exempel har topprankade Uppsala fått kritik för att man fortfarande inte når Sveriges miljömål, trots de fina placeringarna. Det viktigaste är alltså att omsätta målen till faktiskt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till