Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Så vill Vänsterpartiet ändra minerallagen

  Foto: Hugo Nabo

  SMB träffade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, när han besökte Norra Kärr utanför Gränna. Han berättar att partiet bland annat vill höja mineralavgiften, skärpa miljölagstiftningen och förbjuda gruvor i skyddade områden.

  – Om vi höjer mineralavgiften kommer vi att skrämma bort de mest oseriösa aktörerna från att öppna gruvor i Sverige. Vi kommer att få färre gruvor, men de vi får kommer att vara säkrare för miljön.

  Jonas Sjöstedt berättar att Vänsterpartiet vill höja mineralavgiften från dagens två promille till 10 procent.

  I SMB:s reportage från Norra Kärr uttrycker den lokala miljöaktivisten Kent Vedefors frustration över att miljöhänsyn kommer så sent i beslutsprocessen när gruvor ska öppnas. Han menar att gruvan nästan är igång när mark- och miljödomstolen ska ta ställning. När företagen redan har investerat stora summor är det svårt för myndigheterna att trycka på bromsen och blåsa av projektet.

  Jonas Sjöstedt meddelar att Vänsterpartiet vill förbjuda att nya gruvor öppnar i skyddade områden.

  – Vi vill inte att Bergsstaten ska kunna ge provbrytningstillstånd i Natura 2000-områden eller i andra naturreservat, säger Jonas.

  Vänsterpartiet vill att Länsstyrelserna ska ha veto i tillståndsprövningen. Genom att skärpa miljöbalken ska Länsstyrelserna kunna avslå ansökan om provbrytning om de anser att gruvan hotar allmänhetens intressen, som till exempel friluftsliv, vatten eller renskötsel. Med en sådan lagstiftning så hade gruvan i Gallók utanför Jokkmokk kunnat stoppas, eftersom Länsstyrelsen först sa nej till med hänvisning till att renskötseln skulle påverkas negativt.

  – Sverige är en gruvnation, och gruvindustrin är viktig för Sverige. Men brytningen måste ske med större hänsyn till miljö och till de människor som bor i området. Bergsstaten är en statlig myndighet, de ska inte drivas av företagsintressen.

  Ett problem med tillämpningen av dagens minerallagstiftning är att företag får gruvtillstånd, så kallade bearbetningskoncessioner, trots att de har usel ekonomi. Som journalisterna Nils Resare och Emanuel Sidea har visat, är det uppenbart att flera av de företag som fått gruvtillstånd de senaste åren inte kommer att kunna städa upp efter sig ifall giftiga ämnen läcker ut i naturen. Också detta vill Vänsterpartiet ändra på:

  – Bara de företag som kan visa på lönsamhet efter att hela miljökostnaden, alltså även efterbearbetningen och eventuella olyckor, har tagits i beaktning ska få starta gruvor. Idag tar vi onödiga risker med vårt vatten och vår natur.

  Idag har inte Vänsterpartiet någon utarbetad återvinningsstrategi. Sjöstedt håller med om att återvinningspolitiken är missgynnad jämfört med gruvpolitiken:

  – Det är absolut någonting som vi bör undersöka närmare, säger Sjöstedt till SMB.

   

  Vad vill de andra riksdagspartierna göra för att förbättra minerallagen?

  Socialdemokraterna planerar inte att se över minerallagen, däremot vill de se över och skärpa miljökraven vid prospektering och provborrning.

  Miljöpartiet vill också höja mineralavgiften, samt liksom Vänsterpartiet freda naturskyddade områden från gruvor. ”Människors rätt till rent vatten måste gå före gruvetableringar” skriver partiet i sitt valmanifest 2014-2018.

  Centerpartiet är det parti som var ledande i att ta fram minerallagen så som den ser ut idag. De driver inte någon politik för att förändra lagen.

  Kristdemokraterna vill göra en översyn av minerallagen i syfte att stärka markägarens rätt vid prospektering.

  Sverigedemokraterna vill höja mineralavgiften till fem procent.

  Moderaterna och Folkpartiet är nöjda med både svensk miljölagstiftning och med vår minerallag.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra