Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

  Nina Ekelund, programdirektör i Hagainitiativet, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås. 

  Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

  Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

  – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

  Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

  ________________

  I dag har turen kommit till Nina Ekelund.

  Vad jobbar du som?

  – Programdirektör i Hagainitiativet.

  Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?

  – Mål 17, Genomförande och globalt partnerskap. Med delmål 17: ”Uppmuntra och främja effektiva offentliga och offentlig-privata partnerskap samt partnerskap inom det civila samhället vilka bygger på erfarenheterna från andra partnerskap och deras finansieringsstrategier”.

  – Jag väljer genomförandemålet vilket är det enda målet som skär rakt igenom alla de andra målen och dessutom binder samman perspektiven socialt, ekologiskt och ekonomiskt. För att lyckas minska klimatpåverkan i närtid så behövs samarbete inom och mellan länder, det behövs samarbete mellan näringsliv, forskning, civila samhället och politiken i varje land – klimatfrågan måste också lösas i samklang med andra mål.

  – Samarbete ligger i Hagas dna och är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna. Ingen kan ensam lösa de utmaningar vi står inför, men tillsammans kan vi.

  Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?

  – Tänk på att du kan påverka. Det är dina och mina val som summerat blir vårt fotavtryck på jorden.

  – Som konsument kan du påverka alltifrån din pension – är den grön eller bidrar du till fossila utsläpp? – till utbudet av kravbananer i butiken. Som väljare kan du påverka dina politiker, exempelvis hemma i Trelleborg, i Stockholms landsting eller i regeringen – ring och säg vad du tycker! Som boende i slott, hus eller koja kan du påverka vilken el eller värme du har – är den grön? Fundera på det när du duschar några minuter kortare nästa gång. Som anställd eller arbetsgivare, som frukostätare, som bil- eller cykelåkare… Välj några strategiska val du vill göra i ditt liv. Dina val är min framtid.

   

  ___________________

  Läs mer:

  Mål 17: Stärka ge­nom­fö­ran­de­med­len och åter­vi­ta­li­se­ra det globala part­ner­ska­pet för hållbar ut­veck­ling.

  Tidigare artiklar i serien:

  13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

  16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!