Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Saneringen av Blaiken och Svarträskgruvan dubbelt så dyr som väntat

  Foto: Skogsfrun

  Cirkusen kring skandalgruvorna i Västerbotten fortsätter. Nu uppges saneringsarbetet efter de nedlagda gruvorna komma att kosta uppemot 300 miljoner kronor.

  Hittills har arbetet för att hindra zink och andra metaller i Blaikendagbrottet från att läcka ut i naturen kostat en miljon i månaden. En studie från Umeå Universitet visar att tillsammans med andra giftiga metaller har hundratals ton zink läckt från gruvan, vilket har dödat en stor del av sjön Storjuktans botten. I gruvprojektet ingick även zinkgruvan Svartträsk, som behöver saneras för 70 miljoner kronor.

  – Jag tycker att det inte ska kosta något över huvud taget för skattebetalarna. Det här är kostnader som ska bäras av dem som förorenat, säger Magnus Langendoen, chef för Länsstyrelsen i Västerbottens miljöenhet till SVT.

  Blaikengruvan öppnades 2006 av företaget ScanMiners AB, men var bara öppen i två år. Konkursboet köptes av Lappland Goldminers, som också de gick i konkurs 2011. När gruvan, som bröt bly, guld och zink, gick i konkurs så fanns det knappt några pengar kvar till efterarbete och sanering.

  – Vi har använt de pengar som har funnits till miljön så långt det har gått och i samråd med Länsstyrelsen styrt över hur de på bästa sätt har kunnat användas. När det kommer till den slutliga efterbehandlingen så är det staten och skattebetalarnas pengar som kommer att användas, säger advokat Jan Lindahl.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.