Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Satsa på miljövänlig julgransplundring

    Såhär i mitten av januari växer bergen av gamla julgranar på gatorna i vårt avlånga land. Många verkar tro att ett tio meter högt berg av granar förmultnar snabbare än solen hinner ner på de asfalterade storstadsgatorna.

    Istället för att bygga på högen finns det alternativ för de som vill göra något klimatsmart med sin gran. Varför inte bygga nya livsmiljöer för småfisk och andra simmande djur. Eller låta granen bli biokol och på det sättet förbättra jorden för träd och andra växter.

    SVT har under ett par dagar sänt reportage om gamla julgranar som används inom fiskevården runt om i landet. De uttjänta barrträden blir nya bo- och lekplatser för fiskar och andra vattenlevande arter vars naturliga livsmiljöer har försvunnit i takt med ökad exploatering och sämre vattenkvalitet.

    Miljön här inne är väldigt exploaterad. Man har byggt kajer och muddrat och det har byggt bort fiskarnas livsmiljöer. Men genom att bygga risvasar med julgranar så anlägger vi nu en slags artificiella rev, säger John Kärki på Sportfiskarna.

    Kala och sterila vattenmiljöer blir en allt vanligare syn och då kan de gamla rishögarna göra stor skillnad.

    Vitsen med julgranar i vattnet, under ordnade former, är att de skapar gynnsamma livsmiljöer för flertalet fiskarter, säger fiskevårdaren John Kärki.

    Samtidigt kommer smådjur, som fisken äter, och gömmer sig bland granarna. Det blir helt enkelt ett litet ekosystem som skapas, säger Tom Arnbom från Världsnaturfonden.

    De granar som lämnas in på någon av Stockholms återvinningscentraler blir istället till biokol. Det är en process där huvudprodukten blir jordförbättrare i stadens parker och restprodukterna värmer upp våra hus, något som SMB skrev om i höstas. Biokol resulterar i en kolsänka, där mer koldioxid tas upp i processen än vad som släpps ut.

    Går man in på sin kommuns hemsida står oftast angivna platser dit man kan lämna sin gamla gran. Det brukar finnas specifika insamlingsplatser, annars går återvinningscentraler och ibland grovsoprum bra. De flesta granar som samlas in av kommunerna blir till fjärrvärme.

    Men för den som ändå inte har möjlighet eller ork att ta sin gran längre än till närmsta granberg ser de flesta kommuner ändå förhoppningsvis till att de inte bara hamnar på soptippen utan blir till fjärrvärme även de i något av landets alla värmeverk.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.