Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Seger i Standing Rock – Dakota Access Pipeline ska dras om

  Efter det överraskande beslutet att oljeledningen Dakota Access Pipeline inte får tillstånd att dras som planerat, firades det stort bland aktivister och vattenbeskyddare i Standing Rock. Alla är dock inte övertygade om att segern är vunnen än.

  Amerikanska myndigheter har beslutat att oljeledningen Dakota Access Pipeline inte får dras på den planerade rutten under Missourifloden och tvärs över helig mark. Efter många månader av protester var det här ett ytterst välkommet beslut i tältlägret i Standing Rock, där Sioux-folket slog läger redan i april för att skydda sitt dricksvatten och sin heliga mark.

  En historisk seger kallas beslutet av den kände miljöaktivisten Bill McKibben, som hyllar ursprungsfolk inte bara i Standing Rock, utan hela världen, för att vara en stark kraft i kampen mot fossilindustrin.

  Lägret i Standing Rock har uppmärksammats över hela världen och många har anslutit sig i solidaritet med Sioux-folket, inte minst andra ursprungsfolk – lägret har blivit den största samlingen av amerikanska ursprungsfolk på över ett århundrade. Det har dock varit en hård väg. Människorna i lägret har utsatts för gummikulor, tårgas, vattenkanoner, hundattacker och pepparsprej, militärfordon har satts in och journalister och andra från lägret har gripits av polis och fått kameror beslagtagna. Igår var det dock en helt annan stämning i Standing Rock.

  Man hörde hur det steg glädjerop och det gick liksom en våg av lycka genom lägret. Det är som ett litet torg i mitten av lägret där det samlades folk och det blev sång och dans. Sedan uppstod någon sorts förvirring: Vad händer nu? Ska vi vara kvar här? Och så klart var många också skeptiska. Många trodde inte på det här, säger Martin Brusewitz, frilansjournalist på plats i Standing Rock, till Sveriges Radio.

  Dakota Access Pipeline går genom fyra delstater och är nästan färdigbyggd. Oljeledningens förespråkare tror att det här beslutet bara innebär ett kortvarigt hinder för byggandet.

  Flera i lägret har varnat för att beslutet kan överklagas och Frank Archambault från Sioux-folket uppmanar alla att stanna kvar i lägret – själv har han bott där med hela sin familj sedan augusti. Vissa är också oroliga att Donald Trump kommer att kunna ändra beslutet när han kommer till makten i januari och många har beslutat sig för att stanna kvar i lägret.

  Det är en stor seger, säger många. Men som en aktivist sa till mig: I en sådan här kamp måste man fira varje framgång. Ikväll firar vi men imorgon är vi tillbaka. Så det är tudelat, säger Martin Brusewitz.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!