Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sida utökar stödet till framtidens hållbara städer

  Foto: Pixaby

  Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och städerna växer allt snabbare. Sida har nu beslutat att bidra FN-organisationen UN-Habitat med 134 miljoner kronor under fyra år för att förstärka deras arbete med hållbar stadsutveckling.

  I planeringen av städers hållbara utveckling blir allas tillgång till rent vatten, avlopp, stabil energi och trygghet en stor och viktig uppgift. Sidas förhoppning är att lokala myndigheter, stater och globala organisationer ska förbättra sitt arbete med planering och hållbar utveckling av framtida städer. Stödet kommer gå till projekt som exempelvis ska göra städer tryggare att vistas i, lösa markrättigheter och ta fram hur städer bättre kan anpassas till klimatförändringar.

  Städer fungerar som smältdeglar för uppfinningar, samarbeten och nya smarta sätt att skapa tillväxt och utveckling. Men de växande städerna är också platser där ojämlikhet, brottslighet och miljöpåverkan ökar. Därför blir det allt viktigare att säkerställa att städer växer på ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt som en del av fattigdomsbekämpningen, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

  Att förebygga att naturkatastrofsdrabbade samhällen inte ska drabbas lika hårt av naturkatastrofer igen är en annan del av UN-Habitats arbete.

  Var tjugonde år anordnas konferenser kring det globala arbetet för urban utveckling och i höst håller UN-habitat ett globalt toppmöte om hållbar stadsutveckling. Mötet kommer att äga rum i Quito, Ecuador som nyligen drabbades av en omfattande jordbävning.

  När Haiti drabbades av en jordbävningskatastrof där fler än 300 000 omkom och över en miljon förlorade sina hem hjälpte UN-Habitat till i stadens återuppbyggnad. De bistod i att lösa frågor kring landrättigheter, byggstandard och hur de lokala samhällena kunde involveras i arbetet. Haitiska ingenjörer utbildades i hur ett hus kan bedömas som jordbävningssäkert och en miljon radiolyssnare kunde ta del av ett program som handlade om hur byggnader kan konstrueras för att hålla ett jordskalv.

  Jag tycker att det är särskilt viktigt med arbetet med kvinnors säkerhet i slumområden, och rätten att inte bli avhyst från sin bostad utan att ha någon annanstans att bo. Det som är spännande med UN-Habitat är att man tacklar så väldigt många av de mest relevanta frågorna för utsatta människor i städernas slumområden, säger Mikael Atterhög, handläggare för Sidas stöd till UN-Habitat.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra