Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sista minuten: Tio miljövänliga julklappar

  Nu lackar det mot jul och sista minuten-folkets puls håller på att öka. Känner du dig osäker på vad du kan skaffa fram fort som både är snällt mot planeten och mottagaren? SMB till er räddning!

  10. Böcker

  Det har kommit ut en herrans massa intressanta böcker under året som har med miljö- och klimat att göra, och det finns garanterat någon för varje smak. Är klappmottagaren höger, vänster, naturintresserad, klimatintresserad eller bryr sig lite extra mycket om just Östersjön? Fret not! En bok har kommit i hens smak!

  – Supermiljötipsen:
  Det här förändrar allt – Naomi Klein,
  Kråkguld – SR Naturmorgon,
  50 sätt att rädda Östersjön – Johan Tell,
  Miljöpolitik för Moderater – Mattias Svensson,
  Vår tid är nu – Svante Axelsson,
  Solrevolution – Naturskyddsföreningen,
  Big World, small planet – Johan Rockström och Mattias Klum,
  + Typ tusentals klimat- och miljösmarta kokböcker.

  9. Teater

  Teater har låg påverkan på miljön, men ofta hög påverkan på personen som tittar på den. Och extra skratt eller andra starka känslor måste väl ändå vara en av det finaste saker man kan ge någon.

  – Supermiljötipsen:
  Lite svårare på den här då vi bor i ett avlångt land, men om du bor i Stockholm är Ägd ett bra tips och 5 degrees kommer turnera runt landet nästa år. Mycket värda att se båda två.

  8. Tidningsprenumeration

  Det finns en del tidningar som fokuserar på miljö- och klimatfrågor. Vad sägs om grymma klimatmagasinet Effekt, Camino eller Sveriges Natur som kommer med ett medlemskap i Naturskyddsföreningen? Även Hav & vatten är grym, eller Vego för den matinriktade.

  7. Second hand-prylar

  Ibland vill man ge bort en sak, och då är det självklart bättre att hitta något på Second hand än att köpa nytt. Hjälp andra att hitta julklappar (och annat) genom att lämna in dina grejer du inte använder också!

  6. Finansiera engagemang och förbättringar

  … eller kort och gott ”Välgörenhet”. Det finns många organisationer du kan ge till och själv skriva ut ett gåvokort inför jul. Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace är bara några exempel.

  5. Cykel / Elcykel

  För den med lite mer finansiering att backa sin present med är varje cykeltur en nyckeltur. Vi måste lösa transportfrågan, och cykeln är en perfekt lösning för många.

  4. Vegomiddag

  Ta med någon på restaurang, bjud på mat hemma eller ge personen en picknickkorg med en grym klimatsmart middag.

  3. Solcellsladdare

  För teknikjunkien.

  2. Kurs

  Danskurs, matlagningskurs, studiecirkel eller målarkurs… det finns tusentals kurser, och definitivt någon för alla. Vissa är mer miljöinriktade än andra, men väldigt få bidrar oavsett till negativ påverkan.

  1. En luftgitarr

  Skit i att ge något, gör något istället. Spika ett datum tillsammans och ta med personen på något som du tror att den gillar. En picknick på någon utsiktsplats, en kanot- eller skidtur, fightas mot fejk-zombies eller ta en tågresa till en plats som du tror personen älskar.

  … Tycker du något saknas? Hör av dig så uppdaterar vi listan!


  För den med lite extra tid:

  • Biholken och smådjurshjälpen

  Det finns många sätt man kan underlätta för de små ute i naturen. Gå in på Planetskötare och fixa en biholk, eller bygg en fågelholk. Eller kanske kan du ge bort en framtida fristad för grodor eller igelkottar?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!