Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Enligt en ny studie bidrar kolpartiklar från bränder världen över till ökade temperaturer av Arktis. Det ökar i sin tur risken för fler skogsbränder i framtiden.

  En ny forskningsstudie visar på ett starkt samband mellan skogsbränder och ökade temperaturer i Arktis. Vid förbränningen av fossila bränslen och biomassa bildas bruna kolpartiklar som – likt koldioxid och svarta kolpartiklar – absorberar ljus och bidrar till global uppvärmning. Enligt studien har intensiva skogsbränder i bland annat Sibirien och Nordamerika troligtvis ökat förekomsten av bruna kolpartiklar i Arktis.

  Studien ökar vetskapen kring bruna kolpartiklar och visar på att uppvärmningseffekten är större än vad tidigare forskning visat. Det har troligtvis varit en bidragande faktor till att Arktis värmts upp till tre gånger snabbare än resten av planeten. Effekten av bruna kolpartiklar har tidigare varit relativt okänd och ofta har dess påverkan inte varit medräknad i klimatmodeller.

  Med ökande globala temperaturer och ytterligare torka är det förväntat att frekvensen, intensiteten, och spridningen av skogsbränder kommer stiga. Det kommer öka mängden bruna kolpartiklar i luften vilket ytterligare påskyndar uppvärmningen i Arktis – vilket i sin tur ökar risken för ytterligare skogsbränder. Att förhindra och kontrollera skogsbränder i framtiden borde alltså vara högprioriterat.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!