Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skogsstyrelsen beviljar avverkning av vildmarksområde

  Förra veckan rapporterade vi om att en unik skog i norra Sverige hotades av avverkning. §18 i Skogsvårdslagen som Naturskyddsföreningen hänvisat till i sin kritik mot Skogsstyrelsen har inte tillämpats någon gång sedan den infördes 1991. Denna gång blev inget undantag utan Skogsstyrelsen har nu beslutat att bevilja avverkning trots att det är ett område med stora naturvärden och rödlistade arter. Lagen, som redan är svag ur miljösynpunkt, blir i och med detta beslut än mer urholkad och risken finns att fler avverkningstillstånd nu beviljas av omården som enligt lagen borde vara skyddade.

  Malin Sahlin, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen säger såhär:
   
  Skogsstyrelsen har valt att tolka skogsvårdslagen från ett rent produktionsintresse, där varken urskogar, nyckelbiotoper eller fjällnära skog är fredade från kalavverkning. I de akut hotade skogarna vid Änok har flertalet rödlistade och hotade arter påträffats. Ett stort hål i det stora sammanhängande urskogsområdet kommer nu att skapas, med irreversibla skador på naturen. Skogsstyrelsens beslut att tillstyrka avverkningen är oansvarigt av en myndighet som skall ta likvärdig hänsyn till miljö och produktion.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!