Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Skottland förbjuder fracking tills vidare

  Foto: The Scottish Government (OGL)

  Den skotska regeringen har infört ett tillfälligt stopp för planer på fracking, den hårt kritiserade och miljöfarliga teknik som används för att pressa upp fossilgas och olja ur marken. 

  Beslutet gäller utvinning av icke-konventionella sätt att utvinna olja och gas, vilket inkluderar fracking. Skottlands energiminister Fergus Ewing meddelade parlamentet att inga nya frackingtillstånd kommer att ges, eftersom han först vill låta utreda konsekvenserna av fracking och andra icke-konventionella tekniker. Han sade till det skotska parlamentet att det skulle vara olämpligt att ge några planeringstillstånd medan utredningen pågår. Därför meddelade han att inga nya tillstånd kommer att ges, tills saken är ordentligt utredd och konsekvenserna för boende och miljö har kartlagts. 54 procent av skottarna säger att de är emot fracking, medan åtta procent kan tänka sig att använda metoden, bara det sker någon annanstans.

  I andra delar av världen växer sig anti-frackingrörelsen allt starkare. Supermiljöbloggen rapporterade nyligen om hur frackingföretagen i Polen stoppas genom folkliga protester. Efter Skottlands besked meddelade också regeringsrepresentanter från Wales att de nu överväger ett stopp för fracking. I den amerikanska delstaten New York fattades ett liknande beslut 2008. Det stoppet varade i sex år och slutade med att man förbjöd fracking helt.

  Fracking har blivit en alltmer uppmärksammad och utskälld teknik under de senaste åren, allteftersom fossilföretagen söker sig nya möjligheter. Frågan fick bred uppmärksamhet genom dokumentären Gasland, som visar vad som kan gå fel vid fracking. Där visas hur de boende i områden där fracking brukas, kan tända eld på sitt dricksvatten eftersom gas sipprat in i det. För att få upp skiffergasen som man vill åt i frackingprocessen, krävs att stora mängden kemikalier pumpas ner i marken. Detta är bara ett av många problem med fracking.

  Via The Guardian.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra