Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Snart måste alla politiska beslut ta hänsyn till klimatet

  Nästa år införs en ny klimatlag som har inspirerats av liknande lagar i Danmark och Storbritannien, vilket innebär att kommande regeringar inte kan fly undan sitt ansvar för att rädda klimatet. Dessutom ska framtida regeringsbeslut granskas av oberoende experter i ett nytt klimatpolitiskt råd.

  I vår ska riksdagen godkänna den nya lagen som ska se till att både nuvarande och framtida regeringar tar hänsyn till klimatet i alla politiska beslut. Lagförslaget, som kommer från Miljömålsberedningen, innehåller både mål, planering och uppföljning av klimatarbetet – och det bästa är att det blir obligatoriskt för regeringar att jobba för att förhindra klimatförändringarna.

  Det övergripande målet är att vi ska vara klimatneutrala – alltså ha noll nettoutsläpp av växthusgaser – senast år 2045, något som alla riksdagspartier utom SD ställt sig bakom. Glädjande nog är alla dessa övriga sju partier dessutom positiva till en ny klimatlag. Miljöpartiets representant i Miljömålsberedningen, Stina Bergström, understryker betydelsen av detta samförstånd bland politikerna:

  Enigheten om riktningen i klimatpolitiken är lika viktig för Sverige som klimatavtalet i Paris är för världen.

  En viktig del av förslaget är införandet av ett klimatpolitiskt råd bestående av oberoende experter som ska granska regeringens politik.

  Vi saknar idag myndigheter (…) som har till uppgift att se till att olika sektorer i samhället drar åt samma håll. Det är bakgrunden till förslaget om ett klimatpolitiskt råd. Rådet ska granska helheten och säkerställa att klimatarbetet verkligen genomsyrar alla politikområden, förklarar Anders Wijkman, ordförande i Miljömålsberedningen, i ett pressmeddelande.

  I slutrapporten ingår en mängd förslag som tillsammans bildar en långsiktig klimatstrategi för Sverige. Bland annat handlar det om minskade utsläpp från transporter, industri, bostäder, jordbruk och skogsbruk – och den verkligt goda nyheten är att med en bred enighet bakom förslaget är chansen stor att den kommer bli ett fundament även för framtida regeringar, tror Anders Wijkman. Kanske innebär det här att det äntligen blir lite mer fart på klimatpolitiken!

  Dagens Nyheter rapporterade om detta på sin förstasida med rubriken ”Ny klimatlag ska styra alla beslut”, vilket gjorde oss på Supermiljöbloggen glada – men sedan besvikna igen när vi såg rubriken inne i tidningen och online: ”Klimatlag kan tvinga fram högre bensinpris”.

  Trist att se att media fortfarande tycker bensinpriset är viktigare än jordens och vår framtid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!