Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sol och vind har gått om kolkraften

  vind, vindkraft Foto: Pixabay

  Avvecklingen av kolindustrin är historiskt snabb i Europa. För bara fem år sedan stod kolet för en dubbelt så stor andel av elproduktionen som de två stora förnybara alternativen gjorde.

  Sedan den industriella revolutionen har kolet varit symbolen för människans nya, allt mer energiintensiva livsstil. Men nu fasas kolet ut i en rasande takt.

  En ny rapport visar att sol- och vindkraft tillsammans har gått om kol som källa till elproduktion i Europa. Förra året kom 18 procent av elen från sol eller vind, medan 15 procent kom från kol. För bara fem år sen stod kolet för dubbelt så stor andel som det förnybara.

  Den snabba avvecklingen syns särskilt i Storbritannien. 2012 stod kolindustrin för 42 procent av landets elproduktion. Ifjol var siffran 2 procent.

  Tidigare i veckan rapporterade SMB också om att de förnybara energikällorna beräknas kunna leda till mer jobb än kolkraften.

  Anledningen till kolraset anses vara att priset på utsläppsrätter äntligen börjat stiga. Svenska EU-representanter har varit drivande i att förändra priserna, vilket kan leda till utsläppsminskningar på flera miljarder ton koldioxid. SvD:s klimatskribent Peter Alestig kallar det ”Sveriges största klimatinsats någonsin”.

  Avvecklingen av kolet syns särskilt tydligt i EU, men kolkraften börjar backa även i andra delar av världen. Redan idag går 4 av 10 kolkraftverk med förlust, samtidigt som den globala kolbaserade elproduktionen minskade med 3 procent under 2019.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!