Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Gator desinfekteras – riskerar förgifta miljön

  Flera länder har börjat bespruta gator och allmänna utrymmen med desinfektionsmedel för att stoppa coronavirusets framfart. Men metodens effektivitet ifrågasätts, särskilt eftersom giftet kan få allvarliga konsekvenser för miljön.

  Det handlar framför allt om länder, bland annat Frankrike, Italien och Kina, som hittills drabbats hårt av viruspandemin. Desinfektionen påstås vara en försiktighetsåtgärd men det finns ännu ingen egentlig kännedom av behandlingens effektivitet mot viruset. Detta har ändå inte bromsat en storskalig besprutning på flera platser. I vissa städer, så som Cannes i Frankrike, besprutas gatorna till och med dagligen.


  Vi befinner oss i en period där människor är rädda och desinfektion av gatorna är en handling som lugnar dem, förklarar Claude Capillon, borgmästaren i Rosny-sous-Bois för Le Parisien.

  Produkterna som används varierar. Till exempel har olika former av klorider, blekningsmedel och desinfektionsmedel med en ”efterhängande doft av citron” använts.

  Det är för tidigt att säga exakt vilka desinfekteringens konsekvenser är, men en sak är säker och det är att medlen inte bara kan påverka viruset. Produkterna som används är biocider som hotar alla mikroorganismer och allt liv som kommer i giftets väg. Efter att gator behandlas med gifterna sköljs de av med vatten. Det innebär att produkterna sannolikt hittar ut till vattendrag. Trots det har man ingen koll på desinfektionens miljökonsekvenser.

  Desinfekteringen har även kritiserats för att vara ett slöseri på resurser. Även om medlet skulle ta kål på viruset anses ett storskaligt besprutande av gator inte lönsamt. Det är föga troligt att människor smittats av att ha rört vid trottoaren.

  Det är också oroande att de desinfektionsmedel som används kan vara skadliga för människan. Medlen kan irritera hud, ögon och andningsorgan – samma organ som drabbas hårdast vid smitta av covid-19.

  I Indien har myndigheterna fått hård kritik efter att arbetslösa människor sprejats med stora mängder giftiga medel.

  Att sprida miljögifter i naturen har aldrig varit en bra idé, vare sig det doftar citron eller inte. Inte före covid-19, och inte nu heller.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!