Stadsplanerare: Bilstaden är döende
Bilstaden är på väg bort. Stadsplanerarna vill bygga tätt istället.
När dagens stadsplanerare slår sina kloka huvuden ihop för att diskutera framtidens stadsbyggnad handlar det alltmer sällan om bilism. Istället står den täta staden i fokus, där man slipper ha bil och kan transportera sig till fots, med cykel eller kollektivtrafik.
I inlägget ”Bilstadens död” på Sveriges Arkitekter menar Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH och VD för Spacescape, att bilismen i staden är en döende företeelse och att folk egentligen inte ens valt bilen själva:
Vi tror att vi ”väljer” att köra bil, men egentligen har systemet, det vill säga stadens struktur, dess utspriddhet, stadsmiljö och brist på alternativa transportmedel, gjort urvalet åt oss. Detta kallar psykologerna ”choice blindness”. Vem vill egentligen sitta och hålla i en ratt och titta in i någon annans baklucka?
De många fattiga som söker sig till städer runtom i världen gör det bland annat för att det är billigt och bekvämt att transportera sig där. Nu är också stadsplanerarna med på tåget och börjar utforma städerna utifrån miljöbättre principer. Det är dock inte miljön som är den främsta anledningen till förändringen, utan sociala och ekonomiska faktorer. Det är helt enkelt trevligare och billigare att bygga en smart tät stad. Ett miljöbättre liv kan också vara ett trevligare liv med mindre avgaser och dödtid på resa.
I Stockholms stad röstade den gamla borgerliga majoriteten år 2010 igenom en översiktsplan de kallade för promenadstaden. Den skulle göra Stockholmarnas transporter smartare. Även om det finns hopp för innerstaden verkar vi i Stockholmsregionen gå i motsatt riktning. Världens dyraste motorvägstunnel, 27-miljarderkronorsprojektet Förbifart Stockholm, beräknas dra isär staden genom att uppmuntra till en bilbaserad livsstil. Det betyder att staden glesas ut, vilket är motsatsen till den nu hyllade förtätningen. Förbifarten går på tvärs med alla ekonomiska, ekologiska och sociala trender just nu.
I Paris gick borgmästaren nyligen ut och sa att hon vill se en fördubbling av antalet cykelbanor och en ”gångifiering” av staden samt förbjuda dieselmotorer till år 2020. Supermiljöbloggen skrev tidigare idag om ett danskt förslag om hur man kan utforma stadsgator utan att bara tänka på bilisterna.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till