Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Statligt stöd till klimatångestterapi

  Kurser i klimatångestterapi och koldioxidbantning har fått hundratusentals kronor av det statliga initiativet Klimatklivet, rapporterar Aktuell Hållbarhet. Flera kommuner i Sverige ska ha fått pengar för att införa kursen.
  Studiefrämjandet i Luleå anordnade under förra året genom pilotprojektet Be change kursen ”klimatbanta med klimatångestterapi” där 21 deltagare fick hjälp att minska sitt koldioxidavtryck. Kursen har fått medel från Klimatklivet – en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om – samt en liten del från kommunen själv och andra aktörer. Totalt har kursen fått 817 164 kronor i Norrbotten, och 455 000 i Södermanland.
  Enligt Be Change hemsida syftar kursen till att ”vägleda deltagarna och fokusera på enkla åtgärder inom de tre huvudområdena ’bilen, biffen och bostaden’. I projektet användes metoden BeChange som kombinerar mental coachning – ’klimatångestterapi’ och ’koldioxidbantning’ med direkta åtgärder för att strategiskt minska deltagarnas utsläpp från att de tidigt i projektet fått ’väga in sig’ i antal ton koldioxid deras livsstil släpper ut per år.”
  Enligt Be Change har Deltagarna lyckats minska sina utsläpp med fem ton per person, från 11,5 ton till 6,5 ton. De överträffar alltså både EUs och den svenska Miljömålsberedningens mål för utsläppsminskning om 40 procent till år 2030. Även klimatångesten hade minskat, och hoppfullheten ökade med 30 procent.
  Läs mer: Bota klimatångesten i 9 steg
  Antal beviljade ansökningar till och med 2018-05-22, fördelat per kategori.
  Men satsningen har fått kritik. Föreningen Skattebetalarna tycker att kursen är onödigt dyr, och Kristianstadsbladet menar att Klimatklivet fått höga anslag även fast programmet inte utvärderats ordentligt sedan det infördes. Klimatklivet har fått 16 miljarder kronor fram till 2023 av regeringen. Majoriteten av projekten har syftat till att finansiera laddstationer för elbilar. Andra intressanta satsningar kommuner har fått anslag för i de mindre kategorierna har gällt saker som matsvinn, återbruk, informationssatsningar för klimatsmart mat och hållbar arbetspendling, samt påverkansprojekt inom idrottsrörelsen.
  Säga vad man vill om koldioxidbantning och klimatångestterapi – men det sticker definitivt ut som en udda satsning bland alla laddstationer!
  Läs mer: Så kan du dämpa din klimatångest
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!