Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Stockholm ska nu förhandla med Regeringen,  det är inte klart att Regeringen och Trafikverket tillåter att Bromma Flygplats stängs. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ i Stockholms stad  har kommit överens om att de vill att Bromma flygplats ska stängas och att området senast 2022  ställas om till ett bostadsområde.
  Dessa fyra partier, som efter valet styr i Stockholms stad, skriver i sin gemensamma överenskommelse: 

  För att Stockholm ska kunna fortsätta växa behöver staden både mark för att skapa nya bostadsområden och fungerande infrastruktur. Bromma flygplats ska avvecklas till förmån för en lösning som långsiktigt garanterar både tillräcklig flygkapacitet och mark för bostadsbyggande. Den tillträdande regeringen har beslutat tillsätta en förhandlingsperson som ska underlätta omställningen av citynära flygplatser för ökat bostadsbyggande. Stockholms stad ska verka för att denna förhandlingsperson kan arbeta skyndsamt och inleder sitt arbete våren 2015 och senast under oktober månad 2016 kan redovisa sitt förslag.
  Givet att förhandlingarna visar att Bromma flygplats kan avvecklas utan att förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen försämras ska staden verka för att området där Bromma flygplats idag ligger ställs om till stadsutvecklingsområde med bostäder senast 2022.

  Detta betyder inte att det är säkert att Bromma flygplats kommer att stängas. Statsminister Stefan Löfven säger enligt Dagens Nyheter att han ser beskedet  från ledningen i Stockholm som ett ”önskemål” och att en statlig förhandlingsperson ska se över konsekvenserna. ”Vi vet ännu inte vad som händer med Bromma flygplats, säger Löfven. Dagens Nyheter skriver även att

  Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin duckar på frågan om stängningen verkligen blir av. På rak fråga svarar han så här:
  – Den stora faran för Stockholm och våra andra storstäder är att man har byggt alldeles för lite bostäder. Det är en fara för jobben, det är en fara för människors möjlighet att flytta och bygga sig det liv man vill, säger han.

  Men Trafikverket kan komma att stoppa omvandlingen av Bromma flygplats till ett bostadsområde, skriver Dagens Nyheter. För att flygplatsen ska omvandlas till ett bostadsområde så måste Trafikverket sluta klassa Bromma flygplats som ett riksintresse. Det kommer Trafikverket inte att göra om det inte finns någon annan flygplats som kan ta över trafiken från Bromma. ”I scenariot som vi ser i dag ser vi inte att någon annan flygplats kan ta över Brommas roll.”, säger Rami Yones, långsiktig planerare på Trafikverket till Dagens Nyheter.
  Svenska Dagbladets Göran Eriksson skriver i en analys att:

  Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hanterat ännu en tung miljöfråga. Och precis som med kärnkraften och Förbifart Stockholm är lösningen att skjuta den verkliga konflikten på framtiden.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!