Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Jordbruksverket har utlyst ett stöd för att rensa våra vatten från gamla fiskeredskap och annat marint skräp. Stödet är en del av myndighetens arbete för bevarandet av havsmiljöer. Förhoppningen är att det ska leda till renare hav och bidra till sysselsättning inom fiskenäringen när torskbeståndet hotas av miljöproblem.

    Haven är överfulla av marint avfall. Som SMB tidigare rapporterat når hela åtta miljoner ton plastavfall årligen våra hav och forskare har förutspått att det 2050 kommer finnas mer plast än fisk i haven. I och med det har både nya organisationer och nya tekniker kommit fram som bidrar till att rensa haven. Även många företag har visat intresse för att rensa haven från avfall, något som till stor del kan kopplas till pressen från medvetna konsumenter.

    Nu tillkommer också stödet från Jordbruksverket som ytterligare incitament för att rensa haven från marint avfall. Stödet riktar sig till många olika aktörer: myndigheter, kommuner, regioner, universitet, högskolor, vetenskapliga institut, rådgivande nämnder, yrkesfiskare, yrkesfiskeorganisationer, icke-statliga organisationer och företag i partnerskap med yrkesfiskeorganisationer eller fiskets lokala aktionsgrupper.

    Stödet kan bland annat användas för att samla in förlorade fiskeredskap ur hav och för att köpa in och installera utrustning för insamling, lagring och återvinning av marint avfall. Stödet kan även ges till utbildningar för fiskare och hamnanställda samt olika informationsinsatser där fiskare och andra berörda uppmuntras att delta i projekt som samlar in förlorade fiskeredskap.

    Till DN berättar Thomas Sickeldal, handläggare på fiskeri- och marknadsstödsenheten vid Jordbruksverket, att en bakgrund till stödet är att gamla fiskeredskap kan orsaka stort lidande för fiskar, sjöfåglar och sälar som fastnar i dem samt att de kan orsaka utsläpp av mikroplaster.

    myndigheten hoppas man genom insatsen att både lösa ett stort miljöproblem och ge nya möjligheter till yrkesfiskare som inte längre kan fiska torsk. Att just torskfisket pekas ut som lämpligt att byta mot fiske av avfall kan kopplas till att torskbeståndet numera är extremt litet till följd av de miljöhot som torsken utsetts för. Bland hoten finns det hårda fisketrycket, döda bottnar, födobrist och parasitangrepp.

    Det finns ett utbrett problem med lönsamhet inom fiskenäringen, nu hoppas vi att de fiskare som inte kan fiska torsk istället kan vara med och göra en insats för miljön, säger Thomas Sickeldal till DN.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.