Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Stopp för ifrågasatt klimatexperiment – i alla fall tillfälligt

  Foto: Flickr: NMK Photography

  Efter massiva protester och och hård kritik har nu Svenska rymdaktiebolaget valt att ställa in sommarens ballongexperiment med forskare från Harvarduniversitet med syfte att manipulera klimatet. De amerikanska forskarna överväger nu att flytta experimentet till USA istället.

  SMB kunde nyligen rapportera om att Svenska rymdaktiebolaget (Swedish Space Corporation, SSC) tillsammans med amerikanska forskare vid Harvarduniversitet planerade att i sommar utföra ett ifrågasatt ballongexperiment vid rymdbasen Esrange i Kiruna.

  Syftet var att utföra ett första test i vad som kallas för geoengineering som innebär att manipulera klimatet för att hålla nere den globala uppvärmningen. Specifikt handlar det särskilt kontroversiella solar geoengineering, ungefär solinstrålningsmodifikation – som innebär att att släppa ut aerosoler i stratosfären i syfte att reflektera solljuset tillbaka ut i rymden innan det når marknivån. I princip handlar det om att efterlikna ett vulkanutbrott som visat sig kunna sänka jordens medeltemperatur.

  Även om geoenginnering är förbjudet under FN:s konvention för biologisk mångfald har det alltmer börjat ses som en plan B lösning ifall klimatpolitiska lösningar inte fungerar. Harvarduniversitet har till och med ett eget forskningsprogram om geoengineering och i sommar ville forskarna därför testflyga en ballong i Kiruna för att se om tekniken fungerar för ett framtida experiment där en mindre del partiklar skulle släppas ut.

  Efter massiv kritik från bland annat samerådet tillsammans med flera naturskyddsföreningar beslutade SSC att ställa in den kritiserade testflygningen med hänvisning till avsaknad av internationella överenskommelser rörande forskning inom geoengineering. Forskarna i det så kallade SCoPEx-projektet vid Harvarduniversitet i USA kallar det svenska beslutet en ”motgång” och att om projektet fortsatt kommer stoppas i Sverige kan det flyttas till USA.

  Alla är dock inte nöjda med beskedet. Astronauten och forskaren Christer Fuglesang – som tillsammans med national­ekonomen John Hassler tidigare föreslagit att vore en bra ide att skicka ut stora parasoller i rymden för att minska värmeinflödet till jorden – menar att många reagerar instinktivt negativt, men att vi måste kunna hantera utsläppen samtidigt som man ser över andra möjligheter.

  Problemet är dock att har man väl börjat släppa ut ljusreflekterande partiklar i atmosfären måste man kontinuerligt fortsätta för att uppehålla effekten för när vi väl slutar kommer uppvärmningen att öka drastiskt och bli en värmechock. Niclas Hällström vid klimattankesmedjan What-Next? har talande nog liknat tekniken vid en bomb som inte går att desarmera:

  Världen och framtida generationer skulle låsas in i ett helvetiskt dilemma.

  Som så många påpekat är det bättre att fokusera på minska utsläppen av växthusgaser istället för att låsa fast oss i en teknik som inte löser några problem, utan enbart ytterligare skjuter dessa framför oss. Det sista vi borde vilja är att bygga på klimatskulden ytterligare till kommande generationer. Denna moralisk skuld behöver börja betalas av istället för att belånas ytterligare.

  Illustration av hur solar geoengineering fungerar. Källa: Wikimedia Commons

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra