Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stor skillnad mellan ekologiska och besprutade bananer

  Ny undersökning hittade inga bekämpningsmedel alls i de ekologiska bananerna. Samtidigt fann man som mest sju olika gifter i skalet på en av de vanliga sorterna.

  Det är Testfakta som har låtit analysera nio olika sorters bananer. De ekologiska banansorterna som undersöktes visade sig vara helt fria från bekämpningsmedel. Men för de andra var resultatet mer nedslående. Här hittades bekämpningsmedel både på skalet och i fruktköttet.

  Fem av ämnena som laboratoriet hittat är så kallat systemiska, vilket innebär att bekämpningsmedlen tas upp av hela växten. Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött.

  Testfakta skriver att de gifter som hittades visserligen inte överstiger EU:s gränsvärden. Men för den som vill ta det säkra före det osäkra och som vill undvika att få i sig några gifter alls (eller som vill undvika att bidra till att arbetare på bananfälten får det) är det alltså de ekologiska bananerna man ska välja.

  Varje svensk äter i genomsnitt 19 kilo bananer per år. Cirka 13 procent av bananerna vi köper är ekologiska.

  Vilka banansorter som Testfakta lät undersöka, samt resultatet, hittar ni här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.