Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stora cyanidutsläpp från guldgruva i Argentina

  Det kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold medger att över en miljon liter cyanidlösning har läckt ut i Potrerillos-floden i nordvästra Argentina.

  Olyckan skedde i gruvan Veladero, som ligger i den andinska provinsen San Juan. Uppgifterna om huruvida dricksvattnet i regionen är förgiftat går isär. Företaget själv hävdade med bestämdhet att läckaget inte utgör någon fara för människors hälsa. Dock visade sig läckaget vara fem gånger större än vad som först antogs. Tre stora argentinska miljöorganisationer, bland dem Greenpeace Argentina, uttrycker sin oro över den oklara informationen i ett gemensamt uttalande:

  Vi är oroade över hemlighetsmakeriet, och över att infomationen som tillhandahålls av myndigheterna gällande risker och åtgärder är så begränsad.

  Läckaget berodde på ett tekniskt fel, samt att en slussgrind som ska vara stängd hade lämnats öppen. Det inträffade räknas som ett miljöbrott enligt argentinsk lag, men ännu har ingen blivit åtalad.

  Cyanid används ofta i gruvor för att få guldet att släppa från den processerade stenen. Metoden kritiseras ständigt för de stora miljörisker som den mycket giftiga kemikalien för med sig.

  Barrick Gold äger också den kontroversiella gruvan Pascua Lama, på gränsen mellan Chile och Argentina. SMB har tidigare rapporterat om miljökonflikterna gällande gruvan, som har resulterat i Chiles största folkliga mobilisering för miljön i modern historia.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.