Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stora ekonomiska fördelar med gröna coronaåtgärder

  vind, vindkraft Foto: Pixabay

  Flera framstående ekonomer har utvärderat effekterna av att kombinera klimatåtgärder med den ekonomiska återuppbyggnad som pågår världen över. Deras nya rapport visar att ekonomin stärks av att satsa på grön omställning.

  Bakom den nya Oxford-studien finns namnkunniga ekonomer som nobelprisvinnaren Josepg Stiglitz och Nicholas Stern, känd för att ha författat den banbrytande Sternrapporten.

  Det är den första studien som som utvärderar fördelarna med att sammanlänka klimatsatsningar med coronapandemins ekonomiska krisåtgärder. Författarna har granskat över 700 stimulerande styrmedel från 2008 och framåt. De har också intervjuat 231 experter från centralbanker, finansministerium, akademin och tankesmedjor runt om i världen.

  Resultatet visar att långsiktig, klimatvänlig stimulanspolitik är överlägsen när det gäller ekonomisk effekt – inte bara när det gäller att hejda den globala upphettningen.

  Efter finanskrisen 2007-2009 kom ett antal klimatsmarta åtgärder som får högt betyg i studien, bland annat höghastighetståg i Italien och inrättandet av Europeiska Investeringsbankens klimat- och infrastrukturfond. Bland de klimatpositiva åtgärder som haft god ekonomisk effekt märks också omskolning till fler arbetare inom grön energi och teknik. Även utbyggnad av grön infrastruktur, såsom bredband och laddning för elfordon, gav gott resultat.

  Vissa av förändringarna vi tvingats till av pandemin, som exempelvis mer hemmaarbete och mindre resande, har oavsiktligt gett oss en lockande skymt av hur en framtid med tystare, renare gator och mindre stressande pendling kan se ut. Att stötta dessa förändringar genom ökade investeringar i elfordon såväl som koldioxidneutrala och energismarta hem är mycket förståndigt ur både en ekonomisk och miljömässig synvinkel, säger Ajay Gambhir, medförfattare till studien och forskare vid Imperial College London.

  Samtidigt visar studien att räddningspaket för flyg var en riktigt dålig affär för att stabilisera ekonomin.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.