Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stora klimatvinster med andrahandsmöbler istället för nya

  På tio år har svenskarnas konsumtion av möbler och heminredning ökat med hela 50 procent. Det sliter enormt på naturresurser och klimat, visar Naturskyddsföreningen i en ny rapport.

  Heminredning är en miljöbov i skymundan.  

  Med rapporten vill vi lyfta att tillverkning och transporter av möbler och annan heminredning påverkar klimatet negativt och att det samtidigt går åt mängder med naturresurser vid produktionen, när exempelvis metaller bryts ur marken och skog avverkas till träråvara. Vi hoppas att rapporten kan bidra till att både branschen och konsumenterna kan ta mer hållbara beslut, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.  

  Men det finns sätt att minska påverkan. Det viktigaste är att behålla sina gamla möbler länge och vända sig till andrahandsmarknaden när man behöver göra nyinköp. Naturskyddsföreningen, som tagit fram rapporten i samarbete med Blocket, kan visa att klimatpåverkan och resursförbrukning för en splitterny soffa motsvarar sex begagnade. Genom att fräscha upp gammal matgrupp i stället för att köpa en ny minskas klimatpåverkan med 70 procent. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!