Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Stora områden av korallrev kan dö i ny massblekning

  Foto: Toby Hudson CC BY-SA 3.0

  Forskare från NOAA  varnar nu för att en ny massblekning av koraller är på väg att inträffa, en massblekning som skulle kunna döda sex procent av korallreven i världshaven.

  The Guardian presenterade nu i veckan en ny artikel om massblekningen av korallrev efter nya uppgifter från forskare på bland annat NOAA (US National and Atmospheric Administration). Efter det senaste årets varmare havstemperaturer menar forskarna på att en betydande andel av världens korallrev har drabbats av blekning, något som ser ut att fortsätta då västra Atlanten ser ut att värmas upp mer än vanligt. Totalt ser forskarna att flera tusen kvadratkilometer kan drabbas av blekning och inte återhämta sig, vilket motsvarar en siffra på sex procent för världshavens korallrev.

  Vi ser riktiga förändringar i haven kopplat till klimatförändringarna, säger Eakin till The Guardian.

  1998 inträffade den första massblekningen sen mätningarna påbörjades. Det var ett år med ett extra kraftig El Niño, med resultatet att vattnet blir varmare i Stilla Havet, och en stor andel av korallreven dog. Även denna gång kan El Niño ha bidragit, men det handlar främst om den globala uppvärmningen, menar Mark Eakin, koordinator för NOAA:s övervakningsprogram av korallrev. Det varma vattnet, en följd av den globala uppvärmningen, har cirkulerat runt i världshaven och blekt korallrev i stora områden i Stilla Havet.

  De typer av förhållanden vi står framför är liknande de 1998 och om det fortsätter att utvecklas kommer vi att förlora koraller igen, säger professor Ove Hoegh-Guldberg, rektor för Institutet för global förändring vid University of Queensland.

  Koraller är djur som bygger en struktur tillsammans med alger och fiskar i världshaven. När de dör finns skelettstrukturen kvar och det är detta som kallas för blekning. Koralldjuren är extremt känsliga för temperaturförändringar och blir desto känsligare vid stress, såsom nu sker med försurning och överfiske. När korallerna bleks förlorar de sin förmåga att hålla skadliga alger borta. När väl algerna har täckt ytan blir det omöjligt för korallerna att reproducera sig igen, något som sker desto snabbare i förorenat vatten.

  Åtehämtningshastigheten för dessa rev, när man får en stor massblekning, är inte en fråga om några få år, det är mer i skalan av ett årtioende eller så, menar Eakin.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra