Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Storbritannien bygger världens kraftigaste klimatdator

  Den brittiska regeringen satsar motsvarande 15 miljarder kronor i en superdator som ska användas för att förutse stormar, föreslå klimatåtgärder och modellera framtidens klimat.

  Den här investeringen kommer ge bättre och tidigare varningar för extremväder, information som behövs för att skapa ett resilient samhälle samt hjälpa till i övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

  Det säger Penny Endersby, chef för Storbritanniens meteorologiska tjänst Met Office angående att deras superdator Cray XC40 nu ska uppdateras till att bli världens kraftigaste för klimatmodellering och beräkning.

  Uppgraderingen av dagens kapacitet ska pågå under en tioårsperiod. Datorn som avses är det system som idag används av Met Office och i den första fasen ska kapaciteten sexfaldigas. Dagens system kan bland annat lagra 24 petabyte med information, motsvarande 100 år av HD-film, och systemet möjliggör för Met Office att dagligen kunna ta in 215 miljarder väderobservationer från hela världen.

  Den uppgraderade superdatorns klimatberäkningar är tänkta att användas som underlag för utformning av regeringens klimatpolitik och för att förutspå extremväder och klimatförändringar av det globala klimatet. Informationen ska även användas för att hantera klimatförändringarna lokalt. Bland annat genom att ta fram förslag på var åtgärder som översvämningsskydd bör sättas in, bättre prognoser för nederbörd och förbättrad information för energisektorn för att undvika exempelvis elavbrott.

  Satsningen ska även stärka Storbritanniens förmåga inom datateknik, driva fram innovation samt öka kompetensen inom superdatorer, datavetenskap, maskininlärning och artificiell intelligens. 

  I slutet av sin livstid beräknar Met Office att superdatasystemet att ha sparat in motsvarande 25 miljarder kronor i socioekonomiska kostnader i Storbritannien genom förbättrad förutsägelse av oväder och väderrelaterade faror.

  Penny Endersby välkomnade den planerade investeringen från den brittiska regeringen:

  Det kommer att hjälpa Storbritannien att fortsätta leda området inom väder- och klimatvetenskap och tjänster och samarbeta för att säkerställa att fördelarna med vårt arbete hjälper regering, allmänhet och industri att fatta bättre beslut för att hålla sig säkra och trivas.

  För lite över ett år sedan införskaffade SMHI tillsammans med sin norska motsvarighet Meteorologisk institutt en superdator för att öka sin gemensamma förmåga och dela på kostnaden. Superdatorn Cirrus–Stratus-Nebula blev då Sveriges fjärde mest kraftfulla dator.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.