Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Storbritannien vill ha EU-subventioner till kärnkraft

  EU borde inte göra någon skillnad på kärnkraft, Carbon Capture and Storage (CCS) och förnybara energikällor, det menar bland annat Storbritannien i en skrivelse till EU:s energiministrar inför ett möte i slutet av nästa vecka. I praktiken skulle det innebära att kärnkraft och CCS-teknik skulle få samma subventioner som de förnybara energikällorna skriver Süddeutsche Zeitung

  Storbritannien, Frankrike, Tjeckien och Polen har gemensamt skrivit under brevet till EU:s energiministrar om att ge kärnkraft och CCS-teknik samma status som förnybara energikällor. Redan i mars i år argumenterade Storbritannien för samma sak i deras kommentar till EU:s färdplan för förnyelsebar energi till 2050. Där skrev de:

  ”The UK envisages multiple low carbon technologies: renewables, nuclear and CCS all competing freely against each other in the years to come”

  Den nya inriktningen från de här länderna oroar miljörörelsen ”Tyskland får inte ge vika för denna trojanska häst från kärnkraftsstaterna” säger Tobias Münchmeyer, energiexpert åt Greenpeace till Süddeutsche Zeitung. Konsekvensen av ett beslut som behandlar kärnkraft och CCS som likvärdigt med förnybart vore en förflyttning i miljardklassen från subventioner av fönybara energikällor till subventioner av kärnkraft och CCS-teknik.

  Risken är att ett sånt EU-beslut även skulle drabba oss i Sverige. I energiuppgörelsen från 2009 gick centerpartiet med på att öppna upp för ny kärnkraft i gengäld mot att subventioner av kärnkraft i Sverige förbjöds. Men för ett par veckor sedan beslutade regeringen att något förbud mot kärnkraftssubventioner inte skulle införas trots allt. Bland annat med motiveringen att det inte behövdes.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.